LCHF Gibanica

Si lahko zamisliš, da uživaš v bogatem okusu tradicionalne gibanice tudi na LCHF/KETO, brezglutenski in nizkohidratni prehrani? Sedaj lahko! S prilagoditvijo recepta sem ustvarila različico te slovenske specialitete, ki je primerna za vse, ki sledijo LCHF načinu prehranjevanja, so diabetiki ali pa imajo posebne prehranske potrebe.

LCHF gibanica je pripravljena brez glutena, žit in dodanega sladkorja, zato je odlična izbira tudi za diabetike. Kljub temu pa ostaja polna okusov, ki poudarijo njeno avtentičnost in hkrati zadovoljijo sladkosnede na zdrav način.

Uživaj v tej posebni preobleki klasične gibanice!

SESTAVINE za pekač v velikosti cca 21 x 21cm in višine vsaj 8 cm

TESTO (SVETLO ZA ZGORAJ IN SPODAJ)

MAKOV NADEV:

OREHOV NADEV

SKUTIN NADEV

PONAREJEN »JABOLČNI« NADEV

PRELIV IZ SMETANE

  • 200 ml sladke smetane
  • 2 jajci

PRELIV IZ MASLA

  • 100 g stopljenega masla

POSTOPEK PRIPRAVE TESTA 

Najprej se lotimo priprave testa, ki bo služil za zgornjo in spodnjo plast gibanice ter eno vmesno plast. 

Penasto umešamo jajca (miksamo par minut), vmes dodajamo sladilo. Ko masa postane svetla in rahlo naraste, dodamo mascarpone. Na koncu vmešamo mešanico suhih sestavin in dobro premešamo. Testo je izredno mehko, ampak, ko se dobro ohladi in ko se sestavine povežejo, postane kompaktno. Testo razdelimo na 2 večja dela in 1 manjši del in ga postavimo na hladno. 

Sledi priprava vseh nadevov.

POSTOPEK PRIPRAVE MAKOVEGA NADEVA

Smetano segrejemo (pazimo da ne zavre!), ji dodamo eritritol s stevijo in prelijemo preko maka. 

POSTOPEK PRIPRAVE OREHOVEGA NADEVA

Orehe stresemo v ponev in jih narahlo prepražimo (pazimo, da se ne zažgejo, ker bodo grenki). Zalijemo jih s smetano in dodamo eritritol s stevijo. 

POSTOPEK PRIPRAVE SKUTINEGA NADEVA

V skuto vmešamo jajci in eritritol s stevijo. Vse dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes. 

POSTOPEK PRIPRAVE PONAREJENEGA JABOLČNEGA NADEVA

Bučo maslenko olupimo in jo naribamo, kot bi naribali jabolka. Na ponvi raztopimo maslo in bučo popražimo toliko, da postane mehka, vendar ne predolgo, da ne izgubi svoje teksture. Dodamo malo cimeta, sladimo po okusu in prelijemo s sokom ene limone. 

POSTOPEK PRIPRAVE PRELIVA IZ SMETANE

Zmešamo jajci in sladko smetano v homogeno zmes.

POSTOPEK PRIPRAVE PRELIVA IZ MASLA

Stopimo maslo. 

POSTOPEK SESTAVLJANJA PLASTI GIBANICE

Pekač dobro namastimo z maslom ali obložimo s peki papirjem. En del testa zvaljamo in obrežemo v velikosti notranjih mer pekača in ga položimo na dno pekača. Testo najlažje valjamo med dvema listoma peki papirja. Testo potresemo z mandljevo moko, da preprečimo prijemanje. 

Na testo začnemo zlagat plasti nadevov. 

POMEMBNO: vsak nadev razdelimo na dva enaka dela, saj se zaporedje plasti 1x ponovi. 

Postopek zlaganja si sledi tako, da na testo naložimo POLOVICO nadevov po vrsti, kot je napisano spodaj in vsak nadev prelijemo še s parimi žlicami obeh prelivov:

1. TESTO

2. MAKOV NADEV (polovica)

Oba preliva – par žlic

3. SKUTIN NADEV (polovica) 

Oba preliva – par žlic

4. OREHOV NADEV (polovica)

Oba preliva – par žlic

5. PONAREJEN JABOLČNI NADEV (polovica)

Oba preliva – par žlic 

6. tanko zvaljano TESTO za vmesno plast 

Sledi ponovitev nadevov od št. 2-5 in zaključek s tretjim delom testa. Na zadnjo plast testa damo preostanek obeh prelivov.

Tako sestavljeno gibanico parkrat prepikamo po celotni višini (najlažje z ražnjičem, ozkim nožem, …)

Pečemo 60 minut na 165-170 stopinj (ventilacija). Proti koncu peke lahko pokrijemo s peki papirjem/folijo, da se zgornja plast ne zapeče preveč.

Preden jo postrežemo, jo potresemo z eritritolom s stevijo v prahu

Pa dober tek! 

MOJE OPOMBE K RECEPTU:

  • Namesto buče maslenke bi lahko uporabili tudi čajoto , patišon bučo ali pa enostavno malce bolj kisla jabolka. Izbira je odvisna od naših prehranskih preferenc (jabolka imajo več sladkorja kot buča). 
  • Pečena gibanica se brez težav zamrzne (zavijemo v vrečko, folijo, v posodo…)
  • Najboljša je še rahlo topla (ali pa jo pogrejemo pred serviranjem). 
  • Namesto kvadratnega modela bi lahko uporabili tudi klasični tortni model, bistvo je, da je pekač dovolj visok. 
Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani LCHF Style poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu LCHF Style
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.