Vse o Omega 3 maščobah

Katjin blog

POMEMBNOST OMEGA 3 MAŠČOB ZA NAŠE ZDRAVJE

Pozitivni učinki EPA in DHA na zdravje so znani že od leta 1960, ko so raziskovalci na Greenlandiji raziskovali, zakaj je umrljivost zaradi srčno žilnih bolezni med Inuiti daleč najnižja (vir 1). Razlago so našli v njihovi prehrani, ki temelji v večini iz morskih rib in večjih morskih sesalcev, z izredno visokim deležem maščobe, kar je bilo v nasprotju z dotedanjim razmišljanjem o vplivu maščob na srčno žilne bolezni. To je bil začetek obsežnih raziskav o vplivu Omega 3 na zdravje in metabolizem ljudi. 

Omega 3 maščobne kisline sodijo v skupino esencialnih maščobnih kislin, ki jih nujno potrebujemo za normalno delovanje številnih telesnih funkcij. Ker jih naše telo ne more tvoriti, jih moramo zaužiti s hrano in/ali prehranskimi dopolnili. Omega 3 maščobne kisline imajo kup zdravstvenih koristi, med drugim so potrebne za popravilo celic in kot gradniki novih celic. 

Zakaj so esencialne maščobne kisline pomembne? 

Esencialne maščobne kisline so v organizmu odgovorne za: 

 • tvorjenje celične membrane,
 • nastanek hormonov,
 • dober imunski sistem,
 • prenos kisika v krvnem obtok, 
 • ohranjanje zdravja srca in ožilja, 
 • ohranjanje možganov, 
 • protivnetno delovanje (to velja predvsem za omega 3), 
 • zniževanje krvnega tlaka, 
 • vzdrževanje funkcije ledvic, 
 • preprečevanje strjevanja krvnih celic in še mnogo več …

Kaj so omega 3 maščobne kisline in zakaj so pomembne?

Omega 3 maščobne kisline so posebna vrsta maščobnih molekul. So polinenasičene maščobe, kar pomeni, da vsebujejo več kot eno dvojno ogljikovo vez (C=C). Mononenasičene maščobe vsebujejo samo eno dvojno ogljikovo vez,  medtem ko nasičene maščobe ne vsebujejo dvojnih ogljikovih vezi. Omega 3 maščobne kisline sodijo v skupino esencialnih maščobnih kislin, ki jih nujno potrebujemo za normalno delovanje številnih telesnih funkcij. Ker jih naše telo ne more tvoriti, jih moramo zaužiti s hrano.

Poznamo 3 tipe omega 3 maščobnih kislin:

 • alfa-linolenska kislina (ALA) je najkrajša vrsta in ima 18 atomov ogljika v dolžini in vsebuje tri C=C vezi. Najpogosteje jo najdemo v rastlinah, kot npr. sojini kalčki, laneno seme, zelenolistna zelenjava (npr. špinača in solata)
 • eikozapentaenojska kislina (EPA) je srednje dolga in vsebuje 20 ogljikovih atomov in pet C=C vezi z ogljikom in ogljikom. 
 • dokozaheksaenojska kislina (DHA),  je najdaljša in vsebuje 22 ogljikovih atomov in 6 C=C vezi. DHA ima največ dvojnih C=C vezi in najvišjo stopnjo bio razpoložljivosti.

EPA in DHA se nahajata LE v olju morskih organizmov, vključno z maščobnimi ribami, kot so sardele, skuše, lignji in losos ter v prehranskih dopolnilih iz ribjega olja in drugih vodnih organizmov, kot so morske alge ali fitoplankton. 

ALA se nahaja v raznih rastlinskih virih, ampak pozitivni učinki niso dokazani (vir 2). Pri tem je potrebno izpostaviti, da mora organizem ALA maščobno kislino najprej pretvoriti v EPA in DHA. Ta pretvorba je izredno neučinkovita, saj se pretvori samo 8-21% EPA in  4-9% DHA (vir 3). Navedeno pomeni, da rastlinska olja, ki so bogata z omega 3 (torej ALA) niso ravno najboljša izbira za nadomeščanje omega 3 maščob.

Vpliv omega 3 maščobnih kislin na zdravje – Koliko EPA in DHA potrebujemo?

EPA in DHA se pri različnih ljudeh in zdravstvenih stanjih ter starostnih skupinah absorbirata različno. Dejstvo je, da so smernice za priporočljiv dnevni vnos EPA in DHA postavljene na splošno in po zadnjih raziskavah močno prenizke. 

Kako dobro naš organizem absorbira EPA in DHA in koliko omega 3 maščobnih kislin imamo v organizmu, je možno tudi izmeriti. Test Omega 3 indeksa je enostaven, vzamejo samo vzorec krvi iz prsta. Rezultati raziskav kažejo, da ima večina ljudi v bolj razvitih državah indeks omega 3 (razmerja EPA/DHA) veliko prenizek. Optimalna vrednost oz. rezultat tega testiranja je med 8-11 (vir 4). Rezultat tega testa nam je lahko v pomoč pri odmerjanju dnevne doze EPA in DHA in pove veliko o tem, kako naše telo absorbira EPA in DHA iz naše prehrane ali prehranskih dopolnil. 

Kaj pomeni oksidacija maščobnih kislin in na kaj moramo biti pozorni?

Leta 2010 je Evropska Agencija za varno hrano (EFSA) opozorila na stopnjo oksidacije v Omega 3 izdelkih (vir 5). Oksidacija je v osnovi kemijski proces, kjer nastajajo prosti radikali in aldehidi, ki lahko povzročajo vnetna stanja v organizmu in izničijo pozitivni proti-vnetni učinek EPA in DHA. To po domače pomeni, da če uživamo Omega 3 slabe kvalitete v katerikoli obliki (olje, kapsule…), lahko naredimo organizmu ravno nasprotni učinek, kot ga uživanje Omega 3 lahko ponudi, saj uživamo oksidirane maščobne kisline, ki še dodatno pripomorejo k vnetnim procesom. Zato je izredno pomembno, da izberemo kvaliteten produkt

Kako prepoznamo znake oksidacije pri Omega 3 maščobah?

Prvi znak oksidacije je močnejši ribji okus in/ali vonj. Pri kapsulah pa to zaznamo kot zoprno spahovanje po ribah. Pomembno je tudi skladiščenje izdelka – Omega 3 olje ne sme biti izpostavljeno svetlobi in previsoki temperaturi. To velja tako za olje, kot za kapsule, sploh ko izdelek enkrat odpremo in ga začnemo uporabljati. 

V čem se Premium + Omega 3 olje razlikuje od preostalih ribjih olj na tržišču? 

Premium + Omega 3 olje je popolnoma BREZ ribjega okusa in vonja. Ima dodano naravno aromo limone in je zato prijetno svežega okusa. Izpostaviti pa je potrebno še eno prednost: vsi postopki pridobivanja olja so skrbno nadzorovani in oksidacijski procesi so onemogočeni. Oksidacijska stopnja se meri v TOTOX enotah (TOTal OXidation) in je izredno pomembna za kvaliteten produkt. Velika večina ribjih olj in kapsul na tržišču ima TOTOX enoto neznano ali zelo visoko (med 20 -30). Premium + Omega 3 olje ima v svoji naravni obliki TOTOX enoto manjšo od 3! To je izredno pomemben podatek, ki govori o neoksidiranih in nepoškodovanih molekulah maščobnih kislin. Poleg tega ima Premium + Omega 3 olje ohranjeno naravno obliko trigliceridov, tako obliko, kot jo najdemo v svežih ribah, zato ga naš organizem veliko lažje sprejme. 

Sestava oziroma oblika EPA in DHA je izredno pomembna! Veliko izdelkov ima sintetično obliko EPA in DHA. To velja predvsem za razne izdelke v obliki kapsul, tablet, emulzij in prahu, ki imajo dodano EPA in DHA. Tako sintetično obliko prepoznamo v opisu kot etil estri. 

Moj nasvet – če na embalaži Omega 3 dodatkov zasledite, da gre za etil estre, se takemu dodatku na daleč izognite. 

Znanstveno dokazana dejstva za omega 3 maščobne kisline

V nadaljevanju so navedene nekatere koristi Omega 3 maščobnih kislin, ki so podprte z znanstvenimi študijami in raziskavami (vir 6).

1. Omega 3 maščobne kisline pripomorejo k boljšemu kardiovaskularnemu zdravju (srce in žile)

Uporaba rib ali omega 3 maščobnih kislin lahko pomaga ljudem z različnimi kardiovaskularnimi težavami z izboljšanjem krvnega obtoka in razgradnjo fibrina, ki ima pomembno vlogo pri nastanku strdka. Raziskave so pokazale tudi, da omega 3 maščobne kisline znižajo krvni tlak, zmanjšajo koncentracijo trigliceridov v krvi in zmanjšajo tveganje za srčni napad. Uporaba ALA (rastlinske maščobne kisline) pa ne dokazuje enake učinkovitosti pri srčno-žilnih boleznih. Omega 3 ima tudi pozitiven učinek na lipidni profil in sicer dokazano znižuje raven trigliceridov v krvi. Omega 3 maščobne kisline imajo tudi vpliv na zniževanje previsokega krvnega tlaka. 

2. DHA prispeva k vzdrževanju normalne funkcije možganov

Več kot 40 % naših možganov sestavljajo Omega 3 maščobne kisline. EPA in DHA sta osnovni gradnik za biosintezo različnih hormonov, neurotransmiterskih funkcij in imunskega sistema. Raziskave so potrdile pozitiven efekt na kognitivne funkcije in preprečevanje nekaterih mentalnih stanj. Študije vpliva omega 3 pri raznih bolezenskih stanjih (Parkinsova bolezen, Alzheimerjeva bolezen, ADHD, hiperaktivnost …) so pokazale pozitiven vpliv dodajanja Omega 3 (EPA in DHA). Zadostna količina EPA in DHA je pomembna v vseh starostnih obdobjih!

3. EPA in DHA med nosečnostjo in dojenjem

Omega 3 maščobne kisline so izredno pomembne pri razvoju možganov in vida pri plodu in tudi kasneje pri dojenčku. Evropska agencija za varno hrano je potrdila dve trditvi, ki veljata za čas nosečnosti in prve mesece po rojstvu:

DHA prispeva k normalnemu razvoju očesa zarodka in dojenčkov.

DHA prispeva k normalnemu razvoju možganov zarodka in dojenčkov.

Omega 3 maščobne kisline so sestavni del materinega mleka in prav tako sestavni del vsake formule umetnega mleka za dojenčke. Omega 3 maščobne kisline so zato nujno potrebne v času nosečnosti in v času dojenja. 

Omega 3 maščobne kisline v odrasli dobi lahko preprečijo prehitro pešanje vida in sindrom suhih oči.

Kako zagotoviti dovolj kvalitetnih omega 3 maščobnih kislin?

Poleg rednega vnosa kvalitetnih rib v prehrani, je potrebno tudi dodajanje EPA in DHA maščobnih kislin v obliki prehranskega dopolnila. V ta namen smo razvili visoko kvalitetno Premium + Omega 3 olje, pridobljeno izključno iz norveške polenovke. Premium + Omega 3 olje blagovne znamke Live & love je testirano (vsaka serija!) na prisotnost težkih kovin, dioksinov, dioksinom podobnih substanc, PCB-je, PAH-e, pesticide in ostala okoljska onesnaževala. Na voljo je v naši spletni trgovini in vseh naših prodajnih mestih po Sloveniji.

Omega 3 maščobne kisline so pomembne v vseh obdobjih našega življenja!

07.09.2019, Katja, LCHF Style

Viri (oznake v tekstu):

 1. Beng et al: Plasma lipid and lipoprotein patterns in Grenlandic west-coast Eskimos (1971)
 2. Belgium Superior Health Council: Recommendations and claims made on omega 3 fatty acida (2004)
 3. Plourde & Cunnane: Extremely limited synthesis of long chain PUFA in adults (2007)
 4. Harris: The omega 3 index: Clinical utility for therapeutic intervention (2010)
 5. EFSA: Scientific Opinion: Fish Oil for Human Consumption. Food Hygiene, including Rancidity (2010)
 6. EFSA: Scientific Opinion: 1734/2010, 1769/2010. EU-VO 440/2011

OMENJENI IZDELKI

Premium + Omega 3 limona 250ml

21,80 €
Akcija
-5%
Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani LCHF Style poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu LCHF Style
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.