Vse o GHEE maslu

Katjin blog

Vse več ljudi se zaveda problematičnosti predelane hrane, procesiranih maščob in olj, ki povzročajo oksidacijske procese ter vnetja v našem organizmu. Da se izognemo temu, je potrebno izbirati naravne maščobe, take, ki niso podvržene hitri oksidaciji in ki NISO šle čez 15 ali več industrijskih procesov, da postanejo užitne. Ja, v mislih imam margarino in razna visoko procesirana in rafinirana rastlinska olja, ki so produkt industrije.

Ghee maslo obstaja že tisočletja. Njegova zgodovina sega v indijsko in Ayurvedsko kuhinjo, kjer mu pravijo tudi tekoče zlato, predvsem zaradi cenjenih zdravilnih učinkov. 

Gre za čisto masleno maščobo, ki ima veliko skupnega z običajnim maslom, saj ga proizvajajo iz masla, hkrati pa ima nekaj ključnih razlik, kot bomo spoznali v nadaljevanju. Lahko bi rekli, da je Ghee maslo nadgrajena verzija običajnega masla. Odlikuje ga bolj bogat maslen okus, precej višja točka dimljenja (kar je izredno pomembno pri segrevanju) in boljša sestava. Predvsem je treba poudariti, da Ghee maslo ne vsebuje laktoze in kazeina! Naredijo ga s počasnim segrevanjem, kar povzroči, da se izloči vsa voda, sol in mlečne beljakovine. Ostane samo čista maslena maščoba, brez sledi mlečnin, laktoze in kazeina. Zato je BIO Ghee maslo odlična izbira za vse z laktozno intoleranco in alergijo na mlečne izdelke.

Pa pojdimo po vrsti. Katere so bistvene značilnosti Ghee masla?

1. Visoka točka dimljenja:

 Vemo, da če segrevamo maslo v ponvi, bo to dokaj hitro postalo rjavo, oziroma se bo začelo iz ponve kaditi, če je temperatura previsoka. Temu rečemo dimna točka in opisuje temperaturo pri kateri se začne razpad molekul in tvorjenje škodljivih prostih radikalov. Ghee maslo ima točko dimljenja okoli 250oC (482 oF), kar je višje kot vse običajne maščobe. Za primerjavo: kokosovo olje in običajno maslo imata točko dimljenja okoli 176oC (350 oF), ekstra deviško olivno olje pa okoli 160oC (320 oF).

2. Vsebuje veliko vitaminov, topnih v maščobi

Ghee  maslo je bogato z vitamini A, D,  E in K. To je še posebej pomembno za ljudi z boleznimi prebavil (sindrom razdražljivega črevesja, Cronova bolezen, celiakija…) kjer je absorbcija vitaminov otežena. Če izberemo BIO Ghee maslo pašne reje je vsebnost vitaminov še veliko boljša, saj se krave pasejo na prostem, na sončnih pašnikih (D vitamin!) in pridelava masla, iz katerega se izdeluje BIO Ghee maslo ustreza najvišjim kriterijem. 

3. Ghee NE vsebuje laktoze in kazeina

Najbolj pomembna značilnost ghee masla je ta, da ne vsebuje laktoze in kazeina. To je izredno pomembno za vse, ki trpijo za laktozno intoleranco in ki ne smejo uživati mlečnih izdelkov na splošno. Kazein in sledi laktoze, ki so prisotne v navadnem surovem maslu, se v procesu priprave Ghee masla v celoti odstranijo. BIO Ghee maslo pašne reje je podvrženo strogim analizam glede vsebnosti laktoze in kazeina in analize potrjujejo, da je izdelek v celoti brez laktoze in brez kazeina.

4. Ghee vsebuje konjugirano linolno kislino (CLA)

Konjugirana linolna kislina spada med neesencialne maščobne kisline. Imela naj bi tudi potencial varovanja pred nastankom rakavih bolezni, pomagala naj bi preprečevati srčno-žilne bolezni in prispevala k uspešnejšemu hujšanju. Raziskave na področju vpliva CLA na zdravje v zadnjem času pospešeno odkrivajo nove in nove pozitivne vplive. 

5. Vsebuje masleno (butanojsko) kislino in lavrično kislino

Maslena kislina je kratkoverižna maščobna kislina, ki igra pomembno vlogo v zdravju črevesja in prebavil. Nekatere študije dokazujejo tudi vpliv na uravnavanje inzulina in zmanjševanje vnetnih procesov, kar je pomembno predvsem pri ljudeh z obolenji prebavil in raznimi razjedami na želodcu ali črevesju. Lavrična kislina deluje protimikrobno in protiglivično ter vpliva tudi na hitrost presnove.

6. Ima prijeten maslen okus

V procesu segrevanja surovega masla se odstranijo vse nečistoče in voda, zato je Ghee maslo bolj intenzivnega maslenega okusa in vonja kot običajno maslo. Ima globoko, bogato ter rahlo oreškasto aromo in se idealno dopolnjuje z različnimi slanimi in sladkimi jedmi. Če ga uporabljamo skupaj z začimbami, bo jed veliko bolj aromatična, saj poudari njihovo aromo.

7. Vsebuje vitamin K

Vitamin K je pomemben vitamin za naše zdravje - med drugim preprečuje krvne strdke, prispeva k zdravju srčno žilnega sistema in ohranja kostno gostoto, kar je še posebej pomembno za ženske.

8. Lahko ga uporabljamo tudi za kožo in lase

Ghee v Ayurvedski medicini uporabljajo za zdravljenje raznih kožnih poškodb, razpok, ekcemov… Pomaga tudi pri suhi koži, saj ji nudi naravno mastno zaščito.

9. Dolga uporaba

Ghee maslo ima še eno izjemno lastnost - je namreč zelo obstojno na sobni temperaturi, v temnem prostoru. Ker gre za čisto in stabilno maščobo, z nasičenimi maščobnimi kislinami, je oksidacijski proces skoraj nemogoč. 

10. Glavne razlike med Ghee maslom in običajnim maslom (povprečne vrednosti, ki se lahko razlikujejo glede na način pridelave)

Načini uporabe Ghee masla

Načinov uporabe Ghee masla je nešteto. Predstavlja idealno alternativo klasičnemu maslu, saj s segrevanjem ne izgubi nobenih dobrih lastnosti. Z njim lahko kuhamo, pečemo, ga dodajamo na kuhano zelenjavo, solate, pečeno meso… Lahko ga dodamo tudi v kavo, čaj, omake, juhe…. Recept kako si pripravimo kavo z maslom najdeš tukaj. Idealen je tudi za na pot, v kampu, v hribih… ker ne potrebuje shranjevanja na hladnem. 

Naslednje LCHF palačinke si pripravi na BIO Ghee maslu in razlika bo očitna! Rabiš recept za palačinke? Pokukaj med naše recepte!

Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto LCHF Style

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.