Vse o GHEE maslu

Katjin blog

Vse več ljudi se zaveda problematičnosti predelane hrane, procesiranih maščob in olj, ki povzročajo oksidacijske procese ter vnetja v našem organizmu. Da se izognemo temu, je potrebno izbirati naravne maščobe, take, ki niso podvržene hitri oksidaciji in ki NISO šle čez 15 ali več industrijskih procesov, da postanejo užitne. Ja, v mislih imam margarino in razna visoko procesirana in rafinirana rastlinska olja, ki so produkt industrije.

Ghee maslo obstaja že tisočletja. Njegova zgodovina sega v indijsko in Ayurvedsko kuhinjo, kjer mu pravijo tudi tekoče zlato, predvsem zaradi cenjenih zdravilnih učinkov. 

Gre za čisto masleno maščobo, ki ima veliko skupnega z običajnim maslom, saj ga proizvajajo iz masla, hkrati pa ima nekaj ključnih razlik, kot bomo spoznali v nadaljevanju. Lahko bi rekli, da je Ghee maslo nadgrajena verzija običajnega masla. Odlikuje ga bolj bogat maslen okus, precej višja točka dimljenja (kar je izredno pomembno pri segrevanju) in boljša sestava. Predvsem je treba poudariti, da Ghee maslo ne vsebuje laktoze in kazeina! Naredijo ga s počasnim segrevanjem, kar povzroči, da se izloči vsa voda, sol in mlečne beljakovine. Ostane samo čista maslena maščoba, brez sledi mlečnin, laktoze in kazeina. Zato je BIO Ghee maslo odlična izbira za vse z laktozno intoleranco in alergijo na mlečne izdelke.

Pa pojdimo po vrsti. Katere so bistvene značilnosti Ghee masla?

1. Visoka točka dimljenja:

 Vemo, da če segrevamo maslo v ponvi, bo to dokaj hitro postalo rjavo, oziroma se bo začelo iz ponve kaditi, če je temperatura previsoka. Temu rečemo dimna točka in opisuje temperaturo pri kateri se začne razpad molekul in tvorjenje škodljivih prostih radikalov. Ghee maslo ima točko dimljenja okoli 250oC (482 oF), kar je višje kot vse običajne maščobe. Za primerjavo: kokosovo olje in običajno maslo imata točko dimljenja okoli 176oC (350 oF), ekstra deviško olivno olje pa okoli 160oC (320 oF).

2. Vsebuje veliko vitaminov, topnih v maščobi

Ghee  maslo je bogato z vitamini A, D,  E in K. To je še posebej pomembno za ljudi z boleznimi prebavil (sindrom razdražljivega črevesja, Cronova bolezen, celiakija…) kjer je absorbcija vitaminov otežena. Če izberemo BIO Ghee maslo pašne reje je vsebnost vitaminov še veliko boljša, saj se krave pasejo na prostem, na sončnih pašnikih (D vitamin!) in pridelava masla, iz katerega se izdeluje BIO Ghee maslo ustreza najvišjim kriterijem. 

3. Ghee NE vsebuje laktoze in kazeina

Najbolj pomembna značilnost ghee masla je ta, da ne vsebuje laktoze in kazeina. To je izredno pomembno za vse, ki trpijo za laktozno intoleranco in ki ne smejo uživati mlečnih izdelkov na splošno. Kazein in sledi laktoze, ki so prisotne v navadnem surovem maslu, se v procesu priprave Ghee masla v celoti odstranijo. BIO Ghee maslo pašne reje je podvrženo strogim analizam glede vsebnosti laktoze in kazeina in analize potrjujejo, da je izdelek v celoti brez laktoze in brez kazeina.

4. Ghee vsebuje konjugirano linolno kislino (CLA)

Konjugirana linolna kislina spada med neesencialne maščobne kisline. Imela naj bi tudi potencial varovanja pred nastankom rakavih bolezni, pomagala naj bi preprečevati srčno-žilne bolezni in prispevala k uspešnejšemu hujšanju. Raziskave na področju vpliva CLA na zdravje v zadnjem času pospešeno odkrivajo nove in nove pozitivne vplive. 

5. Vsebuje masleno (butanojsko) kislino in lavrično kislino

Maslena kislina je kratkoverižna maščobna kislina, ki igra pomembno vlogo v zdravju črevesja in prebavil. Nekatere študije dokazujejo tudi vpliv na uravnavanje inzulina in zmanjševanje vnetnih procesov, kar je pomembno predvsem pri ljudeh z obolenji prebavil in raznimi razjedami na želodcu ali črevesju. Lavrična kislina deluje protimikrobno in protiglivično ter vpliva tudi na hitrost presnove.

6. Ima prijeten maslen okus

V procesu segrevanja surovega masla se odstranijo vse nečistoče in voda, zato je Ghee maslo bolj intenzivnega maslenega okusa in vonja kot običajno maslo. Ima globoko, bogato ter rahlo oreškasto aromo in se idealno dopolnjuje z različnimi slanimi in sladkimi jedmi. Če ga uporabljamo skupaj z začimbami, bo jed veliko bolj aromatična, saj poudari njihovo aromo.

7. Vsebuje vitamin K

Vitamin K je pomemben vitamin za naše zdravje - med drugim preprečuje krvne strdke, prispeva k zdravju srčno žilnega sistema in ohranja kostno gostoto, kar je še posebej pomembno za ženske.

8. Lahko ga uporabljamo tudi za kožo in lase

Ghee v Ayurvedski medicini uporabljajo za zdravljenje raznih kožnih poškodb, razpok, ekcemov… Pomaga tudi pri suhi koži, saj ji nudi naravno mastno zaščito.

9. Dolga uporaba

Ghee maslo ima še eno izjemno lastnost - je namreč zelo obstojno na sobni temperaturi, v temnem prostoru. Ker gre za čisto in stabilno maščobo, z nasičenimi maščobnimi kislinami, je oksidacijski proces skoraj nemogoč. 

10. Glavne razlike med Ghee maslom in običajnim maslom (povprečne vrednosti, ki se lahko razlikujejo glede na način pridelave)

Načini uporabe Ghee masla

Načinov uporabe Ghee masla je nešteto. Predstavlja idealno alternativo klasičnemu maslu, saj s segrevanjem ne izgubi nobenih dobrih lastnosti. Z njim lahko kuhamo, pečemo, ga dodajamo na kuhano zelenjavo, solate, pečeno meso… Lahko ga dodamo tudi v kavo, čaj, omake, juhe…. Recept kako si pripravimo kavo z maslom najdeš tukaj. Idealen je tudi za na pot, v kampu, v hribih… ker ne potrebuje shranjevanja na hladnem. 

Naslednje LCHF palačinke si pripravi na BIO Ghee maslu in razlika bo očitna! Rabiš recept za palačinke? Pokukaj med naše recepte!

Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani LCHF Style poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu LCHF Style
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavatitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnem mestu ali jih odstaniiti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnice velike večine sodobnih spletnih mest.