Razlika med ketozo in KETO adaptacijo

Katjin blog

Ketoza in keto adaptacija sta dva ključna pojma, ki jih je pomembno poznati, če se odločimo za LCHF/KETO prehrano. Opažam, da veliko ljudi ta dva pojma pomeša oziroma ju ne loči.

Zakaj je potrebno poznati razliko med ketozo in keto adaptacijo? Vsak, ki se loti LCHF/KETO prehrane je verjetno nekje zasledil, da obstajajo ketoni in ketoza. Da je to neka hudo dobra zadeva. Branko Gradišnik v svoji novi knjigi Iskanje izgubljenega zdravja opisuje stanje ketoze kot ''ko si ves čas malo zadet''. Dejansko ni daleč od resnice. 

Pa pojdimo po vrsti.

Ketoza nastopi, ko organizem začne proizvajati ketone. Sliši se enostavno, ampak ni. Obstajajo tri vrste ketonov, ki jih organizem začne proizvajati, ko začne za gorivo uporabljati maščobne kisline:

  • Acetat (aceton)
  • Acetoacetat (AcAc)
  • Beta Hydroxybutyrate (BHB) 

Omenjeni ketoni so stranski produkti oksidacije maščobe in proizvajajo jih naša jetra. 

Ampak, kljub temu da ketoni nastajajo v naših jetrih, še ne moremo trditi da smo v ketozi. Pogoj za to, da organizem vstopi v stanje t.i. prehranske ketoze je vrednost nad 0,5 mmol/l ketonov v krvi. 

Vendar kljub temu, da smo v ketozi in nam to meritve potrdijo, to še ne pomeni, da dejansko izkoriščamo vse prednosti ketonov, ki nastajajo. Predvsem na začetku spremembe prehrane naš organizem še ne zna pravilno uporabljati ketonov. V bistvu nima pojma kaj početi z njimi in se jih po hitri poti znebi tako, da jih izloči preko seča, znoja in izdihanega zraka. Zato je pri nekaterih na začetku tudi značilen ''keto zadah (ang. keto breath)'' in ''keto izpuščaj (ang. keto rash)''.

Torej, da ponovimo. Ketoza je trenutno stanje posameznika, ki ima v vzorcu krvi več kot 0,5 mmol/l ketonov. Pogoj za to je odsotnost oziroma minimalni vnos ogljikovih hidratov oziroma glukoze, ki jo organizem uporabi za energijo. In če glukoze ni na voljo, organizem poseže po drugem viru energije - maščobi. Pri tem nastanejo ketoni. In če se potem naenkrat pojavi glukoza oziroma če presežemo tolerančno mejo vnosa ogljikovih hidratov gre ketoza rakom žvižgat. In se spet pojavi, ko so izpolnjeni pogoji za to. Od stopnje adaptacije našega organizma pa je odvisno koliko prednosti ketoze bomo deležni.

Obstaja cel kup prednosti ketoze in uporabe ketonov za gorivo. Raziskave kažejo predvsem na nevrološke prednosti (epilepsija, migrene) in možnost preprečevanja raznih bolezni (Alzheimer, Parkinson). Seveda je stranski učinek ketoze tudi dobro počutje, boljša zbranost, manjša utrujenost, boljše psihično in čustveno stanje ter izredno zmanjšana želja po sladkem in priboljških. Zanimivo, kajne?

In kaj ima pri tem keto adaptacija

Keto adaptacija pomeni proces – navajanje organizma, da za energijo uporablja maščobo, da se prilagodi na izrabo maščobnih kislin in ketonov. Da pridemo do keto adaptacije se mora zgoditi več stvari:

  • vir energije v obliki glukoze (iz ogljikovih hidratov) mora biti zminimaliziran oziroma odsoten,
  • jetra morajo proizvajati ketone v zadostnem številu,
  • vse zgoraj navedeno se mora odvijati določen čas, tako da organizem lahko v celoti ''preklopi'' na kurjenje maščob za energijo in to spremeni v svoj primarni vir energije.

O keto adaptaciji govorimo takrat, ko začnejo celice (oziroma njihovi mitohondriji) v telesu za energijo uporabljati maščobo (maščobne kisline, trigliceride) in ketone. Predvsem možgani izredno efektivno uporabljajo ketone za gorivo. Da pa se to zgodi pa organizem potrebuje nekaj časa. Koliko je odvisno od posameznika do posameznika in od striktnosti pri razmerju vnosa ogljikovih hidratov in maščob. Običajno od 4-8 tednov od začetka LCHF/KETO prehrane.

Zapomniti si je potrebno – ni potrebno biti v ketozi, da si keto adaptiran, je pa občasna ketoza pogoj, da pride do keto adaptacije. In ko je organizem keto adaptiran zna efektivno uporabljati maščobe in ketone za energijo. Ketoza je torej trenutno stanje organizma, ki nastane zaradi odsotnosti glukoze in pri tem nastajajo ketoni, keto adaptacija pa je proces prilagajanja organizma na drug vir energije – v obliki maščobe in ketonov.

O ketonih, začetnih težavah pri LCHF/KETO prehrani in kakšen vpliv ima ta prehrana na zdravje je več napisanega tudi v blogih:

25.02.2018, Katja, LCHF Style

Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto LCHF Style

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.