Razlika med ketozo in KETO adaptacijo

Katjin blog

Ketoza in keto adaptacija sta dva ključna pojma, ki jih je pomembno poznati, če se odločimo za LCHF/KETO prehrano. Opažam, da veliko ljudi ta dva pojma pomeša oziroma ju ne loči.

Zakaj je potrebno poznati razliko med ketozo in keto adaptacijo? Vsak, ki se loti LCHF/KETO prehrane je verjetno nekje zasledil, da obstajajo ketoni in ketoza. Da je to neka hudo dobra zadeva. Branko Gradišnik v svoji novi knjigi Iskanje izgubljenega zdravja opisuje stanje ketoze kot ''ko si ves čas malo zadet''. Dejansko ni daleč od resnice. 

Pa pojdimo po vrsti.

Ketoza nastopi, ko organizem začne proizvajati ketone. Sliši se enostavno, ampak ni. Obstajajo tri vrste ketonov, ki jih organizem začne proizvajati, ko začne za gorivo uporabljati maščobne kisline:

  • Acetat (aceton)
  • Acetoacetat (AcAc)
  • Beta Hydroxybutyrate (BHB) 

Omenjeni ketoni so stranski produkti oksidacije maščobe in proizvajajo jih naša jetra. 

Ampak, kljub temu da ketoni nastajajo v naših jetrih, še ne moremo trditi da smo v ketozi. Pogoj za to, da organizem vstopi v stanje t.i. prehranske ketoze je vrednost nad 0,5 mmol/l ketonov v krvi. 

Vendar kljub temu, da smo v ketozi in nam to meritve potrdijo, to še ne pomeni, da dejansko izkoriščamo vse prednosti ketonov, ki nastajajo. Predvsem na začetku spremembe prehrane naš organizem še ne zna pravilno uporabljati ketonov. V bistvu nima pojma kaj početi z njimi in se jih po hitri poti znebi tako, da jih izloči preko seča, znoja in izdihanega zraka. Zato je pri nekaterih na začetku tudi značilen ''keto zadah (ang. keto breath)'' in ''keto izpuščaj (ang. keto rash)''.

Torej, da ponovimo. Ketoza je trenutno stanje posameznika, ki ima v vzorcu krvi več kot 0,5 mmol/l ketonov. Pogoj za to je odsotnost oziroma minimalni vnos ogljikovih hidratov oziroma glukoze, ki jo organizem uporabi za energijo. In če glukoze ni na voljo, organizem poseže po drugem viru energije - maščobi. Pri tem nastanejo ketoni. In če se potem naenkrat pojavi glukoza oziroma če presežemo tolerančno mejo vnosa ogljikovih hidratov gre ketoza rakom žvižgat. In se spet pojavi, ko so izpolnjeni pogoji za to. Od stopnje adaptacije našega organizma pa je odvisno koliko prednosti ketoze bomo deležni.

Obstaja cel kup prednosti ketoze in uporabe ketonov za gorivo. Raziskave kažejo predvsem na nevrološke prednosti (epilepsija, migrene) in možnost preprečevanja raznih bolezni (Alzheimer, Parkinson). Seveda je stranski učinek ketoze tudi dobro počutje, boljša zbranost, manjša utrujenost, boljše psihično in čustveno stanje ter izredno zmanjšana želja po sladkem in priboljških. Zanimivo, kajne?

In kaj ima pri tem keto adaptacija

Keto adaptacija pomeni proces – navajanje organizma, da za energijo uporablja maščobo, da se prilagodi na izrabo maščobnih kislin in ketonov. Da pridemo do keto adaptacije se mora zgoditi več stvari:

  • vir energije v obliki glukoze (iz ogljikovih hidratov) mora biti zminimaliziran oziroma odsoten,
  • jetra morajo proizvajati ketone v zadostnem številu,
  • vse zgoraj navedeno se mora odvijati določen čas, tako da organizem lahko v celoti ''preklopi'' na kurjenje maščob za energijo in to spremeni v svoj primarni vir energije.

O keto adaptaciji govorimo takrat, ko začnejo celice (oziroma njihovi mitohondriji) v telesu za energijo uporabljati maščobo (maščobne kisline, trigliceride) in ketone. Predvsem možgani izredno efektivno uporabljajo ketone za gorivo. Da pa se to zgodi pa organizem potrebuje nekaj časa. Koliko je odvisno od posameznika do posameznika in od striktnosti pri razmerju vnosa ogljikovih hidratov in maščob. Običajno od 4-8 tednov od začetka LCHF/KETO prehrane.

Zapomniti si je potrebno – ni potrebno biti v ketozi, da si keto adaptiran, je pa občasna ketoza pogoj, da pride do keto adaptacije. In ko je organizem keto adaptiran zna efektivno uporabljati maščobe in ketone za energijo. Ketoza je torej trenutno stanje organizma, ki nastane zaradi odsotnosti glukoze in pri tem nastajajo ketoni, keto adaptacija pa je proces prilagajanja organizma na drug vir energije – v obliki maščobe in ketonov.

O ketonih, začetnih težavah pri LCHF/KETO prehrani in kakšen vpliv ima ta prehrana na zdravje je več napisanega tudi v blogih:

25.02.2018, Katja, LCHF Style

Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani LCHF Style poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu LCHF Style
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavatitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnem mestu ali jih odstaniiti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnice velike večine sodobnih spletnih mest.