Nasveti za uspešno praznično LCHF peko

Katjin blog

Vsi vemo, kako zgledajo prazniki in praznično obložene mize. Pa naj bo to božič, novo leto, velika noč, rojstni dnevi, obletnice…. Vsem je skupna ena sladka zadeva – sladice v obliki tort, piškotov, potice… Problem teh sladic je seveda ta, da so popolnoma neprimerne za LCHF prehrano. 

Kaj pa sedaj? Ali se moramo v LCHF prehrani za vselej odpovedati dobrim sladicam? Odgovor je NE, ni se potrebno odpovedati sladicam. Res pa je, da z njimi v nobenem primeru ni dobro pretiravati. Seveda imam v mislih LCHF sladice in ne klasičnih. Torej sladice, ki ne vsebujejo glutena, žitnih mok in dodanega sladkorja v katerikoli obliki. Sliši se komplicirano, ampak v resnici ni. 

Prazniki so torej rešeni! Da pa bodo praznične LCHF sladice tudi dobre in da bodo recepti uspeli, v nadaljevanju podajam par malih skrivnosti uspešne LCHF peke.

Peka je moja strast in veselje že dolgo. Odkrivanje in kreiranje novih receptov je v LCHF izvedbi še bolj zanimivo in predstavlja dodatni izziv. LCHF sestavine za peko namreč niso klasične sestavine, kot jih vsi poznamo. Tu ni veziva, kot je v žitnih mokah. Tu ni kvasa. Ni sladkorja in raznih dodatkov. Vnaprej pripravljene klasične mešanice za peko tu ne pridejo v poštev, tako da hitrih instant rešitev v LCHF peki ni. Je pa zato ogromno kreativnosti in odkrivanja novih okusov in sestavin.

Katere so moje najpogostejše in najljubše sestavine za LCHF peko?

Verjamete ali ne, ampak iz navedenih sestavine se da narediti skoraj vse. Pri uporabi teh sestavin pa je potrebno upoštevati določene zakonitosti. Poglejmo...

Razmaščene moke


Razmaščene LCHF moke nimajo glutena in zato se v pecivu obnašajo drugače kot žitna moka.  V receptih je potrebno veliko manj razmaščene mandljeve moke, kot klasične pšenične. Približno 50 - 60 g mandljeve moke nadomesti 100 g klasične pšenične moke. 

Tudi tebe moti priokus marcipana v sladici z mandljevo moko? Sicer je pri določenih sladicah ta okus celo dobrodošel, ampak jaz pri orehovi potici pričakujem okus po orehih in ne po marcipanu. V ta namen sem dolgo iskala mandljevo razmaščeno moko, ki tega priokusa nima. Na tržišču je takih mandljevih mok izredno malo. Lahko ti povem, da razmaščena mandljeva moka blagovne znamke Live & love tega marcipanastega priokusa nima. Je svetla in fino mleta. Sladice po mojih receptih z uporabo razmaščene mandljeve moke Live & love (v klasični ali BIO izvedbi) so preverjeno brez vonja in okusa po marcipanu. Ne vem, koliko to pomeni tebi, ampak meni je to ključno. 

Kaj pa razmaščena kokosova moka? Ta je pa popolnoma samosvoja in rahlo muhasta, zato je pri peki potrebno upoštevati določena pravila. Ampak brez skrbi, zaupala ti bom par trikov:

V receptih nikoli ne menjaj pšenične moke ali katere koli druge moke v enaki količini za kokosovo, ker se to enostavno ne obnese. 

  • 1 zvrhana jedilna žlica kokosove moke ustreza približno 50 g pšenične moke in približno  30 g mandljeve moke.
  • ½ skodelice kokosove moke zahteva 1-3 jajca in dodatno tekočino. Jajc ni nikoli preveč, sploh pa ne pri LCHF dobrotah.
  • Kokosova moka zahteva približno dvakrat več tekočine kot pšenična moka.
  • Kokosova moka ne vsebuje glutena, zato se ni treba bati, da bi testo preveč premešali ali da bi postalo trdo in zbito.

Kokosova moka je idealna za kombinacijo z drugimi razmaščenimi mokami, lahko jo pa uporabimo tudi samostojno. 

Seveda se pri mandljevi in kokosovi razmaščeni moki ponudba surovin za peko ne zaključi. Res sta pa to najbolj pogosti in primerni moki za sladko peko. V poštev pridejo tudi BIO moka iz zlatega lanu ter BIO sezamova moka. Ti dve moki sta idealni za slane prigrizke. Za ljudi z alergijami na oreščke pridejo v poštev naslednje moke: BIO razmaščena kokosova moka, BIO moka iz zlatega lanu, BIO sezamova moka, bučna moka in razmaščena sončnična moka. Pri razmaščeni sončnični moki je zanimivo to, da se med peko lahko obarva rahlo zeleno (ni pa to nujno). To ni nič nevarnega ali strupenega, gre za naravno reakcijo med klorogeno kislino (ki je mimogrede koristen antioksidant), ki ga semena sončnic vsebujejo in pecilnim praškom ali sodo bikarbono oziroma ketero koli drugo alkalno sestavino.

Kakšna je razlika med razmaščeno mandljevo moko in mletimi mandlji?


Velikokrat dobim vprašanje, ali lahko mandljevo moko v mojih receptih zamenjate z mletimi mandlji. Odgovor je NE. Sploh to velja za piškote. Oziroma, povedano drugače – seveda lahko menjate sestavine po želji, ampak končen rezultat ne bo tak, kot ga recept predvideva. Mleti mandlji se pri peki obnašajo drugače in vplivajo na končni izdelek in na okus. Pa seveda ne smemo pozabit tudi na kalorije in sestavo maščobnih kislin. Recepti, ki zahtevajo uporabo mandljeve moke imajo to navedeno. Pri določenih receptih pa potrebe po mandljevi moki ni in tam so med sestavinami navedeni mleti oreščki.

Katero sladilo uporabiti namesto sladkorja?


V vseh mojih receptih je uporabljen Eritritol s stevijo blagovne znamke Live & love. Gre za daleč najboljši približek klasičnemu sladkorju. Po sladkosti dosega razmerje 1:1 v primerjavi z navadnim sladkorjem, medtem ko eritritol dosega samo 75-80% sladkosti. Jaz imam to smolo, da imam izredno občutljiv okus in izredno hitro začutim moteč pekoč priokus eritritola, ki lahko pokvari ves užitek pri kosu LCHF torte ali LCHF piškotih. Eritritol s stevijo blagovne znamke Live & love ne peče in nima hladnega priokusa, kar pa ni izključeno pri navadnem eritritolu drugih blagovnih znamk. Okus stevije se ne čuti.

Moj nasvet: za uspešno in okusno peko uporabi Eritritol s stevijo. V primeru da gre za čokoladno pecivo z dodatkom temnega kakava ali temne čokolade, je potrebno malo pazljivosti pri količini sladila. Po mojih izkušnjah je ta kombinacija najbolj problematična. Če masi s kakavom ali čokolado dodamo ščep ali dva soli to pripomore k poudarku čokoladnega okusa in izniči morebitni priokus eritritola. 

Razlika med klasičnim testom in LCHF testom za piškote ali potico


LCHF testo je veliko bolj občutljivo in se veliko težje oblikuje ali razvalja. Prenese tudi manj manipulacije, se hitreje raztrga in zalepi ob površino. Priporočljivo je in veliko lepše se dela s testom, ki je dobro ohlajeno. To pomeni, da je najbolj optimalno, da testo vsaj pol ure (idealno je pa čez noč, lahko tudi cel dan) počiva v hladilniku. To velja predvsem za piškote. Razlog je v tem, da se sestavine dobro povežejo, maslo ohladi in tako testo je veliko bolj voljno in se ne lepi ali prijema na površino. 

Moj nasvet glede valjanja LCHF testa je naslednji: testo položi na peki papir in ga pokrij z novim listom peki papirja. Tako je valjanje enostavno, na valjar se nič ne zalepi, peki papir lahko z lahkoto odstraniš ali pa celo zvaljano površino testa preneseš na pekač kar s papirjem. Če je testo mokro in se vseeno lepi na površino papirja, uporabi malo razmaščene moke, ki jo potreseš po testu in papirju.

Vedno valjaj hladno testo. Testo pred valjanjem razdeli na dele in zvaljaj manjše kose naenkrat, gre lažje. 

Če uporabljaš modelčke za izrezovanje piškotov, preprečiš lepljenje piškotov na modelček tako, da modelček pred uporabo na testu pomočiš v razmaščeno moko. 

Kako do lepe čokoladne glazure? 


Če želimo lep svetleč čokoladni obliv, je potrebno čokolado temperirati. Sliši se zapleteno, ampak v resnici niti ni. Tudi če nimamo termometra, lahko povsem enostavno stopimo čokolado, ki bo lepa in svetleča in ne bo lepljiva ter sivkasta. Samo par zakonitosti je potrebno upoštevati. Čokolada je občutljiva na previsoko temperaturo. Čokolado vedno topimo počasi (jaz jo nad vodno kopeljo) in pri tem pazimo da ne pride v stik z vodo. Posoda s čokolado se ne sme dotikati vode. Posoda v kateri je čokolada, naj ne bo manjša od posode z vodo - voda ne sme priti v stik s čokolado!! Temperatura čokolade pri topljenju ne sme preseči 50 stopinj. Ves čas taljenja čokolado nežno mešamo, da se čokolada enakomerno topi. Ko čokolada doseže 50 stopinj, jo začnemo ohlajati na 26 stopinj. Jaz to storim z dodajanjem koščkov čokolade (1/3 čokolade ki jo imamo namen stopiti pustimo in le-to dodamo po koščkih), lahko pa tudi  posodo premaknemo nad hladno vodno kopel. Ta faza je zelo pomembna saj se z ohlajanjem začne kristalizacija maščobnih kislin, kar vpliva na videz in čvrstost čokoladnega obliva. Preden jo uporabimo jo ponovno segrejemo na 32 stopinj.

Sliši se komplicirano, ampak v resnici ni. Samo malo vaje potrebujemo. Bistveno pa je da čokolade ne pregrejemo, ker potem posivi ali dobi bele lise. To pa seveda ne izgleda lepo. Čokoladi nikoli ne dodajamo masla, saj voda v maslu zakrkne čokolado. Lahko ji dodamo malo kokosovega olja, če je obliv pregost. Za torte se super obnese preliv, ki mu rečemo Ganache. Recept je enostaven: segrejemo sladko smetano in ji dodamo temno čokolado, ter vse skupaj stopimo na nizki temperaturi. Razmerje sestavin je ponavadi 1:2 (smetana : čokolada). Tak obliv je lepo mehek za rezat, se ne lomi, se lepo sveti in lahko ga uporabimo tudi za kremo-v tem primeru ohlajeno čokoladno kremo enostavno stepemo.   

Mislim, da bodo z navedenimi nasveti nastale izvrstne praznične LCHF sladice. Ali pa kar tako za občasno sladkanje. Seveda moraš vedeti, da tako kot v klasični prehrani, tudi v LCHF prehrani ni poudarek na sladicah in sladkanju. Celo priporočljivo je, da se v začetnih fazah spremembe prehrane tem zadevam popolnoma odpovemo, da naš organizem pozabi na sladek okus. Vse to je stvar osebne odločitve. Lahko pa razveselite svoje bližnje ali otroke s sladico, ki jih ne bo naredila zaspane ali hiperaktivne. Če imate otroke potem veste, kaj naredi kos klasične sladke torte…

Za konec sem izbrala še seznam mojih najljubših prazničnih receptov, za pecivo, potico in piškote, ki bodo obogatili praznično mizo in pritegnili poglede. Poglej si CELOTNO ZBIRKO RECEPTOV ZA PRAZNIČNO PEKO ali poišči svojega favorita v seznamu povezav spodaj. 

Vesela bom tvojega odziva v obliki fotografije ali komentarja na Facebook strani ali Instagramu. Deli recepte tudi s prijatelji, zabavaj se ob peki in kuhi LCHF dobrot in posladkaj se brez slabe vesti. 

Praznični piškoti

Potica

Praznično pecivo

Prijetno peko želim!

01.12.2018, Katja, LCHF Style

OMENJENI IZDELKI

Bio Ghee maslo 450 ml

12,70 €
-15%

Mandljeva moka

12,47 €
-20%

Bio kokosova moka 330g

3,74 €
Akcija
-25%

Eritritol s stevijo sladilo

8,58 €
Ta mesec
-22%

Bio kakav v prahu 240g

4,24 €
-15%

Eritritol sladilo

5,06 €
Ta mesec
-22%

Temna čokolada 100g Stevija

2,89 €
Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani LCHF Style poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu LCHF Style
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.