Najpogostejša vprašanja pri LCHF/KETO prehrani (1.del)

Katjin blog

V zvezi z LCHF/KETO načinom prehrane se pojavlja kup različnih vprašanj. Nekatera se ponavljajo in zato sem se odločila, da jih zberem na kup in nanje skušam odgovoriti kar se da kratko in jedrnato. 

Pa pojdimo lepo vrsti:

1. Kaj je LCHF/KETO prehrana? 

LCHF je kratica za LOW CARB HIGH FAT, kar pomeni nizko-hidratna visoko-maščobna dieta oziroma način prehranjevanja. KETO prehrana je strožja izpeljanka LCHF. Lahko temu rečemo tudi lifestyle (način življenja), saj definitivno to ni ena izmed kratkotrajnih diet. Pomeni da jemo pravo hrano, zdrave maščobe, nepredelano hrano in seveda hrano, ki nima visoke vsebnosti sladkorja in ogljikovih hidratov. 

2. Kaj pomeni razmerje makrohranil?

Velik del uspeha pri LCHF/KETO prehrani je v pravilnih razmerjih. Pri tem imamo v mislih makrohranila: maščobe, beljakovine in ogljikove hidrate.  Pri klasični prehrani, ki je bogata s sladkorji in ogljikovimi hidrati, naš organizem uporablja kot vir energije ogljikove hidrate. Ko spremenite razmerje vnosa makrohranil in postanejo ogljikovi hidrati zanemarljiv delež v naši prehrani, naš organizem začne uporabljati maščobe za vir energije. Okvirno razmerje, ki se ga je potrebno držati pri dnevnem vnosu je: 70-75 % maščobe, 15-20 % beljakovin in 5-10 % ogljikovih hidratov. To pomeni, da mora vsaj 70 % naše dnevne energijske vrednosti izhajati iz maščob, saj je to bistvo LCHF/KETO prehrane. KETO prehrana je strožja izpeljanka LCHF in  temelji na višjem odstotku maščob in nižjem odstotku ogljikovih hidratov. 

3. Kaj je KETOZA? 

Ketoza je popolnoma normalno stanje organizma, ki nastopi, ko v prehrani omejimo ogljikove hidrate (sladkor) kot primarni vir energije. Telo lahko kot vir energije uporablja ali sladkor ali maščobo. Sladkor naše telo spremeni v glukozo, medtem ko maščobo jetra spremenijo v ketone. O prehranski ketozi govorimo takrat, ko je stopnja ketonov v krvi nad 0,5 mmol/l. 

Več o ketozi preberi v zapisu: Razlika med ketozo in keto adaptacijo?

4. Kaj so KETONI? 

Organizmu energijo zagotavljajo lastne male »tovarne« energije in sicer so to mitohondriji, ki metabolizirajo energijo iz glukoze ali ketonov. In tu se pojavi razlika. Ketoni ustvarijo veliko več energije na enoto molekule, kot glukoza. To pomeni, poenostavljeno, da ko organizem začne porabljati maščobo v ketone, dobimo veliko boljši in trajnostni vir energije. Izpostaviti je potrebno še drugo prednost ketonov - ob porabi maščobe se ne dviguje krvni sladkor in inzulin ostaja lepo v mirovanju. To je izredno dobrodošla prednost ketoze, poleg številnih ostalih prednosti. Ketoni so gorivo za naše celice. Ketoni nastajajo v jetrih ob razgradnji maščobe. 

Več o ketonih (katere vrste poznamo in kako jih merimo) preberi v zapisu: Kaj so ketoni? 

5. Je LCHF/KETO prehrana varna?

LCHF/KETO prehrana ima kup dobrih lastnosti – je zelo nasitna, zavira občutek lakote in ima ogromno pozitivnih učinkov na naše zdravje. Jaz velikokrat rečem, da so minus kile samo stranski učinek. Pravi učinek LCHF/KETO prehrane je vpliv na naše zdravje. KETO prehrana (strožja oblika LCHF) je znana že od leta 1920, ko so jo začeli uporabljati kot zdravilo za epileptične napade pri otrocih. Vse več raziskav potrjuje pozitiven vpliv na različne bolezni in bolezenska stanja, kot naprimer: diabetes, Alzheimerjeva bolezen, demenca, migrene, možganske poškodbe, avtoimuna obolenja …

Seveda se moramo spremembe prehrane lotiti pravilno. Obstaja kup literature o tem in pametno se je dobro podučiti pred začetkom. Kako se pravilno lotiti LCHF/KETO prehrane si preberi v zapisu Kako začeti z LCHF/KETO prehrano?

Več o vplivu LCHF/KETO prehrane na zdravje si preberi v zapisu: Vpliv LCHF/KETO prehrane na zdravje  

LCHF/KETO prehrano uporabljajo tudi pri različnih bolezenskih stanjih. Preberi si blog o fantku Filipu, ki ima Prader Willijev sindrom.

6. Kako veš, kdaj si v KETOZI?

Najbolj splošni znaki ketoze so:

 • Zmanjšan apetit.
 • Daljša obdobja brez lakote.
 • Višja raven konstantne energije.
 • Boljša in daljša zmožnost koncentracije.
 • Povečana žeja. 
 • Zadah po acetonu (to velja samo na začetku spremembe prehranjevanja, kasneje to izgine).
 • Kovinski okus v ustih. 

Najbolj natančno lahko ketozo določimo z merjenjem prisotnosti ketonov v urinu ali krvi. Več o tem v zapisu: Kaj so ketoni? in v zapisu Razlika med ketozo in keto adaptacijo.

7. Je LCHF/KETO prehrana varna za ledvice?

Odgovor je enostaven: SEVEDA, je. Velikokrat pride do napačne interpretacije tovrstne prehrane, saj mnogo ljudi misli (med njimi so tudi zdravniki), da je to prehrana, ki temelji na beljakovinah. To je daleč od resnice. LCHF/KETO prehrana NI beljakovinska (oz. mesna) prehrana. Beljakovine so pri LCHF/KETO prehrani omejene na 15-20 % dnevnega vnosa. 

V primeru diabetesa, pa raziskave potrjujejo, da LCHF/KETO prehrana celo varovalno vpliva na ledvice. 

8. Lahko jem sadje pri LCHF/KETO prehrani?

Kljub temu, da je sadje poznano kot zdravo živilo, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov, vsebuje tudi ogromno fruktoze (= sladkor) in ogljikovih hidratov. Pri LCHF/KETO prehrani je večina sadja iz tega razloga prepovedana. Dovoljeno je uživati jagodičevje. Osebno mislim, da je »sloves« sadja, kot zakladnica vitaminov in mineralov, precenjen. Zakaj? Isti ali celo večji nabor vitaminov in mineralov vsebuje tudi izbrana zelenjava, jajca in določeni deli mesa (npr. drobovina). 

9. Koliko časa sem lahko na LCHF/KETO prehrani? 

Neomejeno. Ta prehrana ni kratkotrajna dieta, kot nekateri zmotno razmišljajo. Tu ne gre za npr. 40 dnevno shujševalno dieto ali neko obdobje, ki ga sprejmemo kot obdobje strogega odrekanja. Gre za način življenja. In na dolgi rok se pokažejo tiste prave prednosti LCHF/KETO prehrane. S tem mislim predvsem na zdravje in okrepljen imunski sistem. 

10. Ali je LCHF/KETO prehrana primerna za vegane ali vegetarijance?

Seveda je, samo določena živila pač ne bodo na jedilniku. Veliko je veganov in vegetarijancev na LCHF/KETO prehrani. 

11. Ali lahko uživam mlečne izdelke na LCHF/KETO prehrani?

Odgovor je LAHKO, ampak omejeno. Izbirati je potrebno polnomastne mlečne izdelke (mastni siri, mascarpone, sirni namazi, polnomastna smetana, grški jogurt …). Izogibati se je potrebno mleku, saj ima le-ta največji vpliv na naš inzulin. Nekateri (sploh ženske), ki LCHF/KETO prehrano uporabljajo za učinkovito shujševalno dieto, morajo na začetku mlečnine omejiti ali jih celo izločiti iz jedilnika za določen čas. Maslo v tem primeru štejemo med maščobe in ga ne omejujemo. 

12. Prehranjujem se po smernicah in kljub temu nisem v ketozi? Kaj delam narobe?

Razlogov je lahko več:

 • Preveč ogljikovih hidratov (meja je nekje med 20-50 g zaužitih ogljikovih hidratov na dan) 
 • Preveč beljakovin (presežek beljakovin se pretvori v glukozo)
 • Preveč sladil (umetnih ali naravnih)
 • Preveč živil s skritimi ogljikovimi hidrati ali sladkorji (zato je potrebno preveriti deklaracije!)

Več o tem si preberi v zapisu: Najbolj pogoste napake pri LCHF/KETO prehrani

13. Je LCHF/KETO prehrana primerna za nosečnice in doječe mamice? 

Seveda je primerna, saj je polna koristnih hranil in zdravih maščob (pod pogojem, da se je lotimo pravilno). Veliko nosečnic pesti nosečniški diabetes in LCHF/KETO prehrana je lahko idealna za uravnavanje krvnega sladkorja v času nosečnosti. Če spremembe prehrane uvajate v času dojenja, naj bodo le-te počasne in premišljene, da se organizem dobro navadi in da stresni prehod ne bo prevelik. 

14. Kaj se zgodi s holesterolom, če pojem toliko maščobe? Se mi bodo žile zamašile?

Holesterol je snov, ki je NUJNO potrebna za naš obstoj in naše življenje. Brez njega nobena od naših celic ne bi preživela. Holesterol pri LCHF/KETO prehrani si zasluži malo bolj podrobno obravnavo in razlago. Daljšo razlago glede holesterola in kako pravilno interpretiramo rezultate si lahko prebereš v zapisu: Kako pa kaj tvoj holesterol?

15. Na LCHF/KETO prehrani sem par dni/tednov in počutim se zanič. Kaj delam narobe?

Organizem ob prehodu na drug način prehrane seveda doživi stres. Novemu viru energije se mora prilagoditi naš metabolizem, naša črevesna flora in seveda naši mitohondriji. Poleg tega se zgodi še neka pomembna zadeva. Na LCHF/KETO prehrani so ogljikovi hidrati omejeni na minimum, kar povzroči, da naša trebušna slinavka ne izloča več toliko inzulina. Ko se to dogaja pride do hormonskih signalov, ki sporočajo ledvicam, da naj izločijo vse viške vode in da ni potrebe po zadrževanju vode. In s tem, ko ledvice redno izločajo vso vodo iz našega organizma, izločajo tudi vse minerale in soli. Ker to poteka ves čas, se nam hitro zgodi, da s prehrano teh mineralov in soli ne vnesemo dovolj in pride do pomanjkanja oz. neravnovesja elektrolitov v telesu. Organizem nam to sporoča na način in v simptomih, kot so:  glavoboli,

vrtoglavice, utrujenost, bolečine v mišicah, krči v nogah, porušen ritem bitja srca, povišan pulz, zaprtje, slabo počutje …

O elektrolitih in pomembnosti soli v prehrani si preberi v zapisih:

 • Pomembnost elektrolitov pri LCHF/KETO prehrani
 • Podaj mi sol, prosim!

16. Pesti me grozna zaprtost. Kaj naj naredim?

Začni uživati magnezij! Proti zaprtosti pomaga redno uživanje magnezijevih dodatkov. Kvaliteten in koncentriran Magnezijev citrat dobiš tudi v naši spletni trgovini.

 • Povišaj količino zaužite soli!
 • Povišaj delež maščobe.
 • Pomaga žlica kokosovega olja (dodaj jo v jutranjo kavo ali čaj)
 • Preveri vnos tekočin (vode!)
 • Dodaj MCT olje v prehrano (to definitivno pomaga). Dobiš ga v naši spletni trgovini.

17. Pogrešam KRUH! Kje lahko kupim LCHF/KETO kruh?

Trenutno je v naši trgovini na voljo pečen LCHF/KETO kruh. In ne, tisti beljakovinski nadomestki kruha (Lunin kruh in podobni) NISO LCHF, saj vsebujejo pšenični gluten (in še marsikaj drugega). Druga rešitev so naše Live & love pripravljene BIO mešanice za peko.

Kruh lahko tudi popolnoma enostavno in brez težav spečeš doma. Recepte najdeš tule:

Surovine so na voljo v naši spletni trgovini in na naših prodajnih mestih.

18. Ali drži, da so ogljikovi hidrati in sladkor NUJNI za možgane? 

Ne, to ne drži. Nujna makrohranila, ki jih organizem potrebuje so beljakovine in maščobe. Brez tega zbolimo. Ogljikovi hidrati ne spadajo v to skupino. Organizem ima sposobnost proizvodnje glukoze, ki jo nekatere celice potrebujejo (gre za minimalno količino glukoze) v procesu, ki ga imenujemo glukoneogeneza. To pomeni, da ogljikovi hidrati in sladkor niso esencialno živilo. Možgani (in ostali organi) brez težav (in celo veliko bolj efektivno) porabljajo ketone za gorivo, kot pa glukozo.

19. Ali sem lahko čez teden na LCHF/KETO prehrani, za vikend pa si privoščim pico, pivo in klasične sladice? 

To ni ravno najboljša ideja. S tem organizmu delamo največjo škodo. Če je naš cilj ketoza, potem nas bodo taki obroki definitivno iztirili iz ritma in iz ketoze. Poleg tega taki obroki motijo adaptacijo organizma na porabo maščob in sprožajo željo po sladkem. In hitro se zgodi, da smo spet v starih tirnicah, s hitro prehrano polno sladkorja in slabim počutjem. 

Se nadaljuje…

Več zapisov najdeš na www.lchf-style.si med VSEBINAMI.

15.3.2019, Katja, LCHF Style

Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani LCHF Style poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu LCHF Style
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.