Magnezij in migrene

Katjin blog

Če trpiš za migrenami, potem dobro veš kako grozna bolečina zna to biti in kako lahko ohromi in ogrozi tvoje vsakdanje družabno in družinsko življenje. Poleg bolečine in občutljivosti na svetlobo lahko migreno spremlja tudi slabost, bruhanje, avra in še druge oblike občutljivosti.

Želim si, da bi imela čarobno palčko oziroma, da bi lahko napisala, da obstaja zdravilo, ki 100% prežene migreno in prepreči, da bi se še kdaj vrnila v tvoje življenje. Na žalost tega nimam. VZROK migren mora najti vsak sam, saj jih je lahko nešteto. Obstaja pa nekaj enostavnih dejavnikov, ki jih lahko uvedemo v dnevno rutino in ki lahko pripomorejo k zmanjšanju ali celo prenehanju migrenskih napadov, če uspemo odstraniti vzrok. Jaz prisegam na prehrano (pri tem imam v mislih LCHF/KETO prehrano), pravilen ritem spanja in magnezij.

Zveni preveč enostavno, a ne? No, v resnici se popolnoma izogibam še alkoholu, močnemu soncu, močno klimatiziranim prostorom, dehidraciji, umetnim sladilom (aspartam in podobno), ojačevalcem okusa in močnim parfumom. Tisti, ki ste se resno spopadli s svojimi migrenami, veste o čem govorim. Vsak mora ugotoviti tiste svoje »triggerje«, ki mu lahko sprožijo migrenski napad. Ja, na žalost je to lahko tudi parfum, osvežilec zraka ali na prvi pogled popolnoma nedolžna jed v restavraciji.

Danes se bom omejila na magnezij, ki mu je bila skozi študije dokazana sposobnost, da lahko pripomore k lajšanju migrenskih napadov. Če pa te zanima kako deluje sprememba prehrane na migreno, si lahko prebereš moj zapis glede tega: Ketoni v boju z migrenami

Kaj je magnezij in kakšno vlogo ima v organizmu?

Mineral magnezij je odgovoren za več kot 300 nujnih procesov in reakcij v organizmu. Potreben je za sintezo beljakovin v mitohondrijih in proizvodnjo energije v osnovnih celičnih reakcijah. Igra pomembno vlogo v sintezi DNK in RNK in v različnih encimih. Najdemo ga v kosteh, mišicah in možganih. Magnezij poleg opisanega potrebujemo tudi za relaksacijo mišic, za delovanje živčnega sistema in absorbcijo potrebnih mineralov (kalcij, natrij, cink, baker, kalij in fosfor). Organizem ga ne more tvoriti sam, zato je potreben vnos magnezija s hrano ali dodatki.

Pomaga tudi pri posledicah stresa, depresiji, pri spanju (pomirja), prebavi, mišičnih krčih… in mogoče najbolj pomembna novica za vse, ki se spopadate z migrenami - dokazano pomaga pri migrenskih glavobolih.

Kako vemo, da našemu organizmu primanjkuje magnezija?

V telesu odraslega človeka se nahaja približno 25 gramov magnezija. Samo 1% od tega se nahaja izven celic (npr. v krvi), preostanek se nahaja v celicah, mišicah, kosteh…

Pomanjkanje magnezija je povezano z mnogimi boleznimi, sindromi in slabim splošnim počutjem. 

Dejavniki, ki lahko vplivajo na pomanjkanje magnezija:

 • odvajala
 • povečano potenje
 • alkohol
 • določena zdravila: antibiotiki, zdravila za želodčno kislino…
 • kontracepcijske tabletke 
 • razne bolezni: diabetes, obolenja ščitnice, bolezni živčevja
 • genetika in genske napake (0,1-1% prebivalcev)

Znaki, da nam primanjkuje magnezija so lahko:

 • nespečnost
 • razdražljivost
 • napetost 
 • zaprtost
 • glavoboli
 • kronična utrujenost
 • razdražljivo črevesje
 • debelost
 • migrene
 • hladne dlani in stopala 
 • krči v mišicah, večina ponoči
 • močnejši pms pri ženskah
 • boleče noge pri otrocih
 • motnje krvnega obtoka in srčnega ritma
 • občutljivi zobje in dlesni
 • motnje menstrualnega ciklusa

Magnezij in migrene

O migreni in moji zgodbi z migrenami sem pisala že v zapisu z naslovom: Ketoni v boju z migrenami?

Obstaja ogromno različnih vzrokov za migrene. Samo z iskanjem pravega vzroka, ki posamezniku sproži migrenski napad, lahko uspešno obvladujemo migreno. Sama sem v iskanju pravega vzroka mojih migren preizkusila MARSIKAJ. Odločilen dejavnik je bila prehrana (gluten ter sladkor), kar je vodilo v uničen imunski sistem, alergijske reakcije in vnetna stanja. Problema se moramo lotiti celostno!! Tistim, ki ugotavljate, da vam klasična prehrana lahko povzroča težave, iz srca svetujem, da preizkusite preiti na LCHF/KETO način prehrane. O tem je ogromno napisanega med ostalimi zapisi na tej spletni strani. 

Če trpite za migrenskimi napadi je nujno da preverite, ali zaužijete dovolj magnezija. Večina nas je s tem mineralom podhranjena, razlog za to pa je pripisati slabši kvaliteti hrane in vode, ki je v današnjem svetu večinoma osiromašena.  Tudi, če se potrudimo in izbiramo hrano bogato z magnezijem, je potrebno upoštevati, da organizem magnezij zelo pospešeno izgublja, sploh v kombinaciji s stresom, alkoholom, močnim potenjem, pospešeno prebavo, menstruacijami in raznimi zdravili (kot so antibiotiki in odvajala). Pri tem je potrebno tudi opozoriti, da sposobnost absorbcije magnezija ni tako enostavna, kot njegovo pospešeno izgubljanje.

Magnezij kot podpora zdravljenju ali za preprečevanje migrene

Več pilotnih študij dokazuje, da se raven magnezija v možganih v času migrenskega napada močno zniža pri približno 50% pacientov z migreno.  Dodajanje magnezija v začetni fazi migrenskega napada lahko omili ali skrajša bolečine. 

Magnezij je lahko rešitev tudi za tiste ženske, ki trpijo za menstrualnimi migrenami in glavoboli.  Tudi v času menstruacije in s tem povezanimi glavoboli ali menstrualnimi migrenami so dokazane nižje vrednosti magnezija v organizmu. In velikokrat je ravno nižja raven oz. pomanjkanje magnezija tisti vzrok za večdnevni glavobol ali celo migreno v času okoli menstruacije.

Večina študij dokazuje izboljšanje simptomov migrene in/ali glavobolov ob rednem dnevnem vnosu magnezija. Priporočen vnos za odraslega človeka je okoli 400 mg magnezija. Pri pacientih z migreno je za izboljšanje simptomov ponavadi potrebno to dozo podvojiti (študije so izvedene z vnosom 600 mg in več). Za izboljšanje simptomov glede migren in glavobolov lahko traja kakšen mesec ali dva.

Stranski učinek jemanja magnezija je lahko pospešena prebava ali celo diareja. Za nekatere s kroničnim zaprtjem je pa to tudi pomoč pri lajšanju tovrstnih težav. V vsakem primeru pa se moramo glede jemanja magnezija v višjih odmerkih posvetovati z zdravnikom, če imamo okvarjeno ledvično funkcijo, ledvične kamne ali jemljemo kakršnakoli druga zdravila. 

Ni vseeno katero obliko magnezija izberemo

Magnezij je na voljo v različnih oblikah. Najbolj pogoste oblike magnezija so magnezijev oksid, sulfat, karbonat, citrat, klorid… Dražje in manj pogoste oblike so magnezijev malat, kelat, taurat… Kako naj se potem znajdemo v vsej tej poplavi imen in izberemo tistega, ki je pravi za nas in ima dejansko tudi učinek (torej ga telo dobro absorbira)?

Če želite dobro absorbljivo obliko, ki je hkrati tudi enostavna za uživanje, potem izberite citratno obliko. Literatura, ki se poglobljeno ukvarja z migrenami daje magnezijevemu citratu prednost pred ostalimi oblikami. 

Ti dve knjigi se celostno ukvarjata z migrenami in priporočata jemanje magnezijevega citrata, kot podporo pri lajšanju migren:

 • The Migraine Miracle: A Sugar-Free, Gluten-Free, Ancestral Diet to Reduce Inflammation and Relieve Your Headaches for Good, avtor: Josh Turknett MD 
 • The Migraine Cure: How to Forever Banish the Curse of Migraines, avtorji: Sergey A., M.D., Ph.D. Dzugan, Deborah Mitchell

Vsem študijam pomembnosti magnezija pri migrenah je skupno to, da priporočajo višje vrednosti magnezija od priporočenih. Knjiga The Migraine Cure priporoča do 800 mg magnezijevega citrata pred spanjem. Če pa nam taka količina dela preglavice (predvsem prebavne) lahko razdelimo na dva ali več odmerkov (zjutraj in zvečer).

Jaz sem se pomembnosti magnezija začela zavedati šele, ko sem raziskovala in iskala vzroke za moje migrene. Pri iskanju dobre oblike na tržišču sem naletela na kup ovir:

 • večina prehranskih dopolnil z magnezijem vsebuje magnezijev oksid ali magnezijev klorid;
 • prehranska dopolnila v obliki tablet imajo dodano še kup drugih nepotrebnih zadev;
 • prehranska dopolnila v obliki praška imajo po večini dodana umetna sladila in barvila, kar v primeru občutljivosti in nagnjenosti k migrenam seveda ne pride v poštev. Kaj nam bo dober okus magnezija, če nam lahko sproži migrenski napad?? S tem seveda nismo rešili težave.

Ravno iz navedenih razlogov, sem se odločila, da poiščem čisto, koncentrirano obliko magnezija v obliki citrata, brez dodatkov. 

Tri-MAGNEZIJEV di-CITRAT vsebuje 15,7% magnezija, kar je enkrat več kot običajen magnezijev citrat. Gre za visoko kvalitetno organsko obliko magnezija, ki jo organizem veliko lažje sprejme, kot ostale oblike magnezija. Je popolnoma topen v vodi in brez značilnega okusa.  Kar je pri migrenah izrednega pomena pa je dejstvo, da gre za izdelek, ki je popolnoma brez dodatkov, sladkorja, sladil, laktoze, glutena, ogljikovih hidratov in barvil. Primeren tudi za vegane. Magnezijev citrat lahko deluje odvajalno, zato je pametno v tem primeru dnevno dozo magnezija razdeliti preko dneva in je ne zaužiti v enkratnem odmerku.

Preizkusi, mogoče je pa ravno prenizka vrednost magnezija v tvojem organizmu razlog za tvoje glavobole, migrene, krče v nogah ali splošno utrujenost.

Za konec pa še zanimivost… 

Ali veš koliko magnezija kakšno živilo vsebuje in koliko bi ga morali pojesti, da bi zadostili najnižji dnevni potrebi (350 mg magnezija)? Za vnos 350g magnezija bi bilo potrebno pojesti:

 • 83 g sončničnih semen
 • 206 g mandljev
 • 583 g špinače
 • 745 g rukole
 • 614 g lososa
 • 700 g tune
 • 1346 g svinjskega mesa
 • 1522 g govedine
 • 1842 g piščanca
 • 853 g trdega sira
 • 42 kokošjih jajc

Si še vedno prepričan/a da zaužiješ dovolj magnezija v svoji prehrani?

Viri:

Palmery, M., et al. Oral contraceptives and changes in nutritional requirements. 

Tarasov, E. A., et al. Magnesium deficiency and stress: Issues of their relationship, diagnostic tests, and approaches to therapy. 

https://www.biolectra-magnesium.de/gesuender-mit-magnesium/stress/

Seelig, Mildred S. Consequences of magnesium deficiency on the enhancement of stress reactions; preventive and therapeutic implications (a review). Journal of the American College of Nutrition 13.5 (1994): 429-446.

Ramadan NM, et al. Low brain magnesium in migraine. Headache. (1989)

Lodi R, et al. Deficient energy metabolism is associated with low free magnesium in the brains of patients with migraine and cluster headache. Brain Res Bull. (2001)

Köseoglu E, et al. The effects of magnesium prophylaxis in migraine without aura. Magnes Res. (2008)

Peikert, A., C. Wilimzig, and R. Köhne-Volland. Prophylaxis of migraine with oral magnesium: results from a prospective, multi-center, placebo-controlled and double-blind randomized study. Cephalalgia 16.4 (1996): 257-263.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22426836

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10065508

https://migraineagain.com/magnesium-deficiency-migraines/

https://migraine.com/migraine-treatment/natural-remedies/magnesium-for-migraine-headaches/

https://www.magnesium-ratgeber.de/magnesium-einnahme/

http://www.medmix.at/magnesiumoxid-und-magnesiumcitrat-im-fakten-check/

http://healthandscience.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=535:achtung-achten-sie-bei-der-einnahme-von-calcium-immer-darauf-dieses-mit-magnesium-und-vitamin-d-zu-kombinieren&catid=20&Itemid=316&lang=de

07.09.2018, Katja, LCHF Style

Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto LCHF Style

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

 1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
 2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
 3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.