LCHF/KETO prehrana in sindrom policističnih jajčnikov (PCOS)

Katjin Blog

Kaj je PCOS?

Kratica PCOS pomeni Polycystic ovary syndrome (PCOS) ali po naše »sindrom policističnih jajčnikov«. 

Sindrom policističnih jajčnikov je pogosta endokrina motnja, ki se pojavi pri ženskah v rodni dobi in vodi do reproduktivnih, hormonskih in presnovnih motenj. Prizadene od 6 do 10 odstotkov žensk v rodnem obdobju. Zadnja epidemiološka opažanja razkrivajo, da pogostnost bolezni narašča sorazmerno z epidemijo debelosti. Zaradi prisotnosti inzulinske rezistence PCOS povečuje tveganje za kronične bolezni, kot so diabetes tipa 2, povišan krvni tlak, motnje v ravneh lipidov, kardiovaskularne bolezni in nekatere vrste raka, kot sta rak dojk in endometrija (maternične sluznice).

Je najbolj pogosta ginekološka bolezen pri ženskah.

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) prizadene velik delež žensk po svetu in kljub temu, da ni življenjsko ogrožajoče stanje, pomembno vpliva na psihično počutje in samopodobo žensk. 

Najbolj pogosti simptomi PCOS:

 • neredne menstruacije
 • boleče menstruacije
 • odsotnost ovulacije
 • višji delež maščevja na trebuhu
 • povišan krvni sladkor
 • povišan inzulin
 • redki lasje
 • nizke vrednosti progesterona
 • neplodnost 
 • nizka možnost zanositve
 • akne
 • večja poraščenost
 • naraščanje teže

Na to temo je ogromno raziskav. Skupno vsem novejšim raziskavam je to, da dejavniki, kot so prehrana in način življenja igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju in zdravljenju. 

Kaj povzroči PCOS?

Pravi razlog še vedno ostaja neznanka. Zdravniki so si enotni, da gre za kombinacijo genetske predispozicije in neštetih življenjskih in okoljskih dejavnikov. 

Najbolj pogosta povezava s PCOS je ravno inzulinska rezistenca. Inzulinska rezistenca je tudi osnovni razlog za povišanje telesne teže pri več kot 50 % žensk s PCOS. Posledica kombinacij PCOS, povišane telesne teže in inzulinske rezistence je ponavadi težja zmožnost zanositve ali celo neplodnost. Poleg vseh naštetih težav pa PCOS s seboj prinese še povišano nevarnost za srčno-žilna obolenja, diabetes in povišan pritisk. 

Zdravljenje PCOS

Učinkovitega zdravila proti PCOS ni. Se pa bolezen zdravi na simptomatski ravni, saj nezdravljena lahko vodi v trajno neplodnost in zaostritev spremljajočih komplikacij, med drugim tudi nastanek raka maternične sluznice. Za preprečitev oziroma zdravljenje PCOS lahko veliko naredimo tudi ženske same.

Že 10 do 15-odstotno znižanje telesne teže lahko pomembno izboljša število ovulacij, plodnost in izboljša občutljivost celic na inzulin. Pri ženskah s PCOS je debelost še toliko bolj zaskrbljujoča, saj gre v večini primerov za poudarek na trebušni debelosti, torej zamaščenosti organov v trebušni votlini. Debelost na splošno je v zadnjih letih prepoznana kot bolezen tiho potekajočega vnetja: gre za prekomerno tvorbo vnetnih faktorjev, ki ohranjajo stalno vnetje v maščobnem tkivu. Nekateri znanstveniki mislijo, da je prav to osnova, na podlagi katere se sčasoma razvije inzulinska rezistenca, posledično sladkorna bolezen tipa 2 in druge komplikacije. 

Ne glede na to, kaj je resnični vzrok bolezni – sta inzulin in presnova glukoze dokazano v jedru začaranega kroga vseh med sabo povezanih simptomov.

In kako lahko pravilna izbira načina prehranjevanja pomaga pri zdravljenju PCOS?

Vpliv LCHF/KETO prehrane na PCOS

LCHF/KETO prehrana je najbolj znana po svojem vplivu na znižanje telesne teže, epilepsijo, tip 2 diabetes, nevrološke motnje in celo na nekatere vrste rakavih obolenj. 

Veliko raziskav se v zadnjem času osredotoča tudi na vpliv LCHF/KETO prehrane na PCOS. Spodaj pod tem zapisom je nanizanih precej linkov do strokovnih študij na to temo in za bolj poglobljeno branje.

Poleg tega, da iz prehrane umaknemo ves sladkor in s tem povzročimo bolj stabilen krvni sladkor, izločimo tudi vsa škrobnata in visoko hidratna živila. S tem se našemu organizmu odvzame vir glukoze in poveča oziroma izboljša se inzulinska občutljivost.

Visoke vrednosti inzulina namreč povzročijo da jajčniki proizvedejo preveč testosterona, kar seveda simptome PCOS samo še poslabša.

Več o tem, kako začeti z LCHF/KETO prehrano lahko najdeš v mojih ostalih blog zapisih.

PCOS lahko nastane zaradi različnih vzrokov

1. moteno inzulinsko delovanje in inzulinska rezistenca

Ko telo postane odporno na inzulin, se odzove tako, da proizvaja več inzulina. To pomeni, da se glukoza pogosteje kopiči v krvi, kar lahko povzroči previsoke vrednosti krvnega sladkorja. Pogosto ljudje z inzulinsko rezistenco proizvedejo več inzulina kot zdravi ljudje. Simptomi so različni – od takih, ki jih praktično ne zaznamo, do utrujenosti, stalne lakote, povišane telesne teže, nabiranja maščevja na trebuhu … in seveda višje vrednosti krvnega sladkorja. Ponavadi je inzulinska rezistenca ena izmed najbolj pogostih vzrokov za pojav PCOS pri ženskah. Povišan inzulin vpliva na produkcijo spolnih hormonov in tudi na ovulacijo.

LCHF/KETO prehrana dokazano pripomore k izboljšanju inzulinske rezistence oziroma jo lahko celo odpravi. Razlaga je popolnoma preprosta. Pri LCHF/KETO prehrani v celoti odstranimo škrobnate in visoko hidratne jedi ter izločimo ves sladkor in fruktozo. To pomeni, da hrana, ki jo zaužijemo nima pomembnega vpliva na dvig krvnega sladkorja. Inzulin se ne izloča pretirano in s tem se izboljša tudi občutljivost na inzulin (zniža se inzulinska rezistenca). In to je največji korak do izboljšanja simptomov in saniranja posledic PCOS. Poleg tega pri LCHF/KETO prehrani naš metabolizem kot vir energije uporablja KETONE in ne glukoze (vsaj ne kot edini vir). Več o ketonih – kaj so in kaj je njihova prednost si preberi v blog zapisu: Kaj so Ketoni? To, da umaknemo ogljikove hidrate (oz. zminimaliziramo vnos ogljikovih hidratov na minimum) iz našega jedilnika, je najbolj direktna in najbolj efektivna pot za odpravo inzulinske rezistence. Več o tem, kako začeti z LCHF/KETO prehrano si preberi v blog zapisu: Kako začeti z LCHF/KETO prehrano?

2. vnetna stanja v telesu, kot vzrok PCOS

Vnetna stanja so lahko dolga leta tihi ubijalec naših celic, hormonskega sistema in vzrok srčno žilnih zapletov. Vnetna stanja v telesu lahko vplivajo na neuravnoteženo produkcijo hormonov in s tem zavirajo ovulacijo. Vzroki, ki lahko povzročajo vnetna stanja v telesu so različni. Od vsakodnevnih kemikalij s katerimi smo lahko v stiku, prehrane, bogate z vnetnimi komponentami (oksidirane maščobe, trans maščobe…), oksidativni stres … Dejavnikov je ogromno, AMPAK na nekatere lahko uspešno vplivamo!

Ko naš organizem začne proizvajati ketone kot gorivo (pogoj za proizvodnjo ketonov pa je odsotnost glukoze oziroma ogljikovih hidratov v prehrani), se oksidativni stres v celicah zniža. To je dokazljivo tudi z meritvami vnetnih faktorjev. Ketoni znižajo oksidativni stres, hkrati se zviša raven antioksidantov, ki počistijo proste radikale. Ti mehanizmi dokazano znižajo stopnjo vnetja v našem organizmu. Če pri vsem tem še pazljivo izbiramo hrano (pazimo na pravilen vnos zdravih maščob-predvsem omega 3, sveže zelenjave, jajc, kvalitetnih beljakovin…) se parametri vnetnega stanja v telesu lahko v dokaj kratkem času popolnoma umirijo. Več o ketonih si preberi v zapisu: Kaj so ketoni? O tem zakaj so pomembne omega 3 maščobe pa več piše v zapisu: Vse o omega 3 maščobah.

3. stres, kot povzročitelj PCOS

Stres v vsakdanjem življenju je lahko velik dejavnik, ki na dolgi rok lahko uniči naš hormonski sistem. Organizem pod stalnim vplivom stresa namreč ni pripravljen na reprodukcijo, zato se hormonski sistem odzove tako, da to funkcijo onemogoči.

Ko iz prehrane umaknemo visoko hidratna živila, se spremeni tudi funkcija hormona leptina, melatonina in kortizola. Ker je to precej kompleksen proces, bomo tej temi namenili posebno obravnavo v samostojnem zapisu. Bistvo tega procesa je podatek, da ima naše telo receptorje za leptin tudi na ščitnici in jajčnikih. In če izločanje leptina deluje pravilno, se tudi naš zapleten hormonalni sistem postavi nazaj v ravnovesje.

4. PCOS in pomanjkanje določenih hranil

Reprodukcija in ravnovesje določenih hranil sta zelo prepleteni zadevi. Na hormonsko sliko, ovulacijo, pravilen ciklus vpliva marsikaj. Od prehranskih dopolnil, ki glede na številne raziskave pripomorejo k izboljšanju simptomov PCOS, pa velja izpostaviti naslednje:

Myo-inositol spada v skupino B vitaminov in ima raziskan vpliv na hormone, inzulin ter razvoj jajčec pri ženski. Dobi se ga tudi v obliki prehranskega dopolnila.

D vitamin je poznan s svojim širokim spektrom učinkov. Primarno je vitamin D odgovoren za absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih, s čimer posredno uravnava rast in popravlja kosti ter zobe. Znanstveniki so dokazali, da se z absorpcijo vitamina D raven ženskega hormona progesterona poveča za kar 13 odstotkov, estrogena pa celo za 21 odstotkov, kar pripomore tudi k uravnavanju menstrualnega ciklusa. Na voljo je tudi v naši spletni trgovini v obliki tablet z visoko vsebnostjo D vitamina.

Omega 3 maščobe so znane predvsem po svojem proti vnetnem delovanju. Pri PCOS je znižanje vnetnih stanj v našem organizmu izredno pomembno! Bolj obširneje o omega 3 maščobah in njihovih koristnih vplivih na naš organizem si preberi v blog zapisu Vse o Omega 3 maščobah. Če iščeš kvalitetno Omega 3 prehransko dopolnilo, ti priporočam ta izdelek: Premium + Omega 3 olje.

Razlogov je več:

 • Je v obliki olja, torej ni potrebno pojesti cele pesti želatinastih kapsul, ampak samo 1 -2 žlički olja na dan.
 • Ima svež okus po limoni in je BREZ ribjega vonja in okusa.
 • Ima najnižjo TOTOX vrednost surove sestavine na trgu. TOTOX je enota za merjenje oksidacije. Velikokrat so ti produkti oksidirani še preden jih zaužijemo. S tem lahko naredimo več škode kot koristi. Zato je potrebno paziti pri izboru kvalitetnega Omega 3 prehranskega dopolnila. 
 • Vsaka serija je testirana na težke kovine, pesticide, okoljska onesnaževala, PAH-e, PCB-je … 

Ukrotitev PCOS in zanositev

Obstaja nešteto zapisov in zgodb žensk, ki so se dolga leta trudile zanositi in jim ni uspelo. Veliko jih poroča o tem, da so po prehodu na LCHF/KETO prehrano zanosile popolnoma nepričakovano in brez medicinske pomoči.

Razlaga za tem je popolnoma enostavna - omejitev hidratov in sladkorja v vseh oblikah v naši prehrani zniža inzulin in obrne inzulinsko rezistenco. To pripomore k izboljšani hormonski sliki, uravnavanju hormonov in posledično k ovulaciji in normalnemu menstrualnemu ciklusu. LCHF/KETO prehrana je v svoji osnovi bogata z živili, ki vsebujejo zdrave maščobe (jajca, avokado, ribe, oljčno olje, maslo…), ki pripomorejo k nižji stopnji vnetja v organizmu in lahko pripomorejo tudi k uravnavanju hormonske slike. Seveda je potrebno vedeti, da sta pri tem potrebna doslednost in čas. In pravilen pristop. 

Na tej povezavi lahko prebereš izkušnje žensk s PCOS in o tem, kako jim je LCHF/KETO prehrana pomagala, nekaterim celo do zanositve.

V primeru, da imaš lastno izkušnjo s PCOS, te vabim da jo deliš z mano. Lahko pa deliš ta zapis s svojo prijateljico, sestro, sodelavko … ki se sooča s PCOS težavami. 

31.3.2020, Katja, LCHF Style

 

Viri in različne raziskave:

Priporočljivo branje:

OMENJENI IZDELKI

Premium + Omega 3 limona 250ml

21,80 €
Akcija
-5%
Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani LCHF Style poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu LCHF Style
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.