10 razlogov za uživanje kostne juhe

Katjin blog

Kostna juha? Ime se sliši malo hecno in mogoče koga tudi mine apetit ob asociaciji na juho iz kosti. Ampak dejansko ni tako hudo. Kostna juha je dobesedni prevod iz besedne zveze »bone broth«, pri nas pa nam je bolj poznana pod imenom goveja juha, kokošja juha, … pač odvisno od samega vira mesa. V bistvu gre za juho z dodatkom kosti in malo mesa ter zelenjave, ki jo kuhamo do 12 ur in celo več (dalj časa kot se kuha, boljša je). Ampak k receptu še pridemo, najprej si poglejmo zakaj je kostna juha tako izjemno živilo.

Prednosti kostne juhe so številne. Skoraj vse kulture v naši zgodovini so kostno juho uporabljale v zdravilne namene - za oslabele ljudi, starejše, mamice po porodu, za bolnike in na splošno za krepitev imunskega sistema.

Kosti (po možnosti pašnih živali) so polne koristnih vitaminov in mineralov, ki se sprostijo šele po določenem času ob počasnem kuhanju na nizki temperaturi.

Glavne prednosti kostne juhe so:

1. BLAGODEJEN VPLIV NA PREBAVNI SISTEM

Vse več raziskav potrjuje da je naš imunski sistem zelo povezan z zdravjem našega črevesja. Neustrezna prehrana, stres, zdravila, … vse to vpliva na naša prebavila in povzroča različne težave - od sindroma razdražljivega črevesja, raznih avtoimunih obolenj do alergij in oslabljenega imunskega sistema.

Če je naše črevesje zdravo, potem bo tudi imunski sistem deloval pravilno. Kostna juha je izredno bogata s kolagenom, ki pa je nujen za ohranjanje pravilne funkcije našega črevesja. Kolagen pomaga črevesju, da ostane nepropustno in nepoškodovano. Poleg tega kolagen in želatina sodelujeta pri razgradnji beljakovin in maščob in tako omogočita njihovo lažjo in hitrejšo prebavo.

2. PODPORA IMUNSKEMU SISTEMU

Kostna juha vsebuje aminokisline, minerale, elektrolite, maščobe, kolagen, … kup izjemnih naravnih sestavin, ki pomagajo okrepiti imunski sistem in omogočajo organizmu material za zdrave in odporne celice. Poleg tega kostna juha tudi pospešuje delovanje antioksidantov. V tradicionalni kitajski medicini uporabljajo kostno juho kot pomoč oz. zdravilo pri oslabljenem imunskem sistemu in pri raznih infekcijah – kot pomoč organizmu da jih lažje in hitreje premaga. Naše babice so že vedele zakaj je treba bolniku skuhat kokošjo juhico.

3. ZDRAVA KOŽA, NOHTI IN LASJE

Ste že slišali za kolagen in želatino? No, pravilno skuhana kostna juha je odličen vir naravnega kolagena! Produkcija kolagena se izredno zmanjša s starostjo, kar povzroči vidne znake staranja. Kolagen v kostni juhi pomaga pri opornem tkivu in ohranja kožo zdravo in napeto. To pomaga tudi pri preprečevanju nastanka celulita ;)

4. ELEKTROLITI!!!

Elektroliti so pri LCHF/KETO prehrani ključnega pomena. Obširneje bomo o njih še pisali.  Kostna juha vsebuje vse tri najbolj pomembne elektrolite: natrij, kalij in magnezij. Kostna juha je odlično zdravilo za keto gripo, če nas ta doleti na začetku spremembe prehranjevanja. 

5. POMAGA PRI RAZSTRUPLJANJU JETER

Kostna juha je izredno bogata z aminokislino glicin, ki pomaga pri sintezi kolagena, hkrati pa nudi oporo jetrom, da lažje predelajo in očistijo strupene snovi iz telesa. Funkcija jeter je zelo odvisna od razpoložljivega glicina in več kot ga je, lažje jetra opravljajo svojo funkcijo.

6. ZMANJŠUJE VNETNE PROCESE

Hondroitin sulfat je strukturni element hrustanca in dokazano je, da pomaga pri zmanjševanju vnetnih procesov. Če kostno juho pravilno skuhamo, se iz kosti izloči dovolj tega elementa. Poleg tega smo že omenili, da je kostna juha bogata z aminokislinama glicin in prolin, ki delujeta izredno protivnetno.

7. POMAGA PRI BOLEČINAH V SKLEPIH IN MIŠICAH

Omenjeni aminokislini glicin in prolin sta nepogrešljivi pri rasti in zgradbi mišic, tkiva in pri lajšanju vnetnih procesov. Poleg tega je kostna juha tudi krasen vir glukozamina in hondroitina. Ponavadi ti dve imeni najdemo na škatlicah prehranskih dodatkov, ki obljubljajo hitro pomoč pri bolečih sklepih. V kostni juhi sta glukozamin in hondroitin v naravni obliki in tako telesu veliko lažje dostopna, kot v prehranskih dodatkih. Veliko študij dokazuje, da želatina iz kostne juhe pomaga pri bolečih sklepih. 

8. POVEČA SE ABSORPCIJA MINERALOV

Večina ljudi v današnjem svetu trpi pomanjkanje mineralov, sploh elementov v sledeh. Razlogov je več – slaba prehrana, oslabljena zemlja za gojenje sadja in zelenjave, prehranska industrija itd. Zato je zadosten vnos mineralov in elementov v sledeh nujen. Počasno kuhanje kosti in mesa povzroči, da se minerali in ostale hranilne snovi izločijo iz kosti v vodo. Vsi ti elementi so v naravni obliki, ki jo naš organizem sprejme lažje kot prehranske dodatke v sintetični obliki.

9. POMAGA PRI OHRANJANJU KOSTNE GOSTOTE IN PRI CELJENJU KOSTI

Velike količine kalcija, magnezija in fosforja pripomorejo k zdravim in močnim kostem.

10. IZBOLJŠA KVALITETO SPANJA

Največjo vlogo pri tem ima aminokislina glicin, ki vstopa v procese v možganih. Pomanjkanje glicina povzroči motnje pri proizvodnji seratonina (ki je nujen za produkcijo melatonina). Zato je nujno da ima organizem na voljo dovolj glicina, da lahko vsi ti procesi potekajo nemoteno.

Recept za pravo govejo kostno juho lahko najdeš tukaj.

Zaključek:

Kostna juha se lahko kuha iz različnih tipov kosti - poznamo govejo, piščančjo, ribjo in verjetno še kakšno različico kostne juhe. Pravo kostno juho je potrebno kuhati na nizki temperaturi vsaj 12 ur (to je minimalen čas kuhanja), priporočljivo je tudi dlje (dlje kot se kuha boljša je). Počasno kuhanje povzroči, da se iz kosti in kit okoli kosti izločijo vse koristne sestavine, kot je kolagen, aminokisline (prolin, glicin, glutamin) in minerale (kalcij, magnezij, kalij, natrij, fosfor, žveplo itd..) v obliki, ki jih telo lahko hitro in enostavno sprejme. Kostna juha vsebuje tudi glukozamin, ki ga vsi poznamo kot drag prehranski dodatek. 

Vse koristi kostne juhe na kratko:

  • zelo blagodejno deluje na naša prebavila in črevesje
  • je prava bomba za naš imunski sistem
  • pomaga pri alergijah in intolerancah
  • kolagen poskrbi za lepšo kožo in zdravje sklepov
  • pomaga k boljši elastičnosti veznega tkiva (kar pomaga k izboljšanju vidnega celulita)
  • vsebuje preko 19 esencialnih in ne esencialnih amino kislin
  • je naraven vir mineralov in elektrolitov v obliki ki je za telo enostavno dostopna

Viri:

https://www.petespaleo.com/blogs/blog/top-10-reasons-you-should-drink-bone-broth
https://blog.kettleandfire.com/bone-broth-helps-sleep/
https://www.alexfergus.com/blog/everything-you-ought-to-know-about-bone-broth

16.12.2017, Katja, LCHF Style

Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto LCHF Style

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.