10 razlogov za uživanje kostne juhe

Katjin blog

Kostna juha? Ime se sliši malo hecno in mogoče koga tudi mine apetit ob asociaciji na juho iz kosti. Ampak dejansko ni tako hudo. Kostna juha je dobesedni prevod iz besedne zveze »bone broth«, pri nas pa nam je bolj poznana pod imenom goveja juha, kokošja juha, … pač odvisno od samega vira mesa. V bistvu gre za juho z dodatkom kosti in malo mesa ter zelenjave, ki jo kuhamo do 12 ur in celo več (dalj časa kot se kuha, boljša je). Ampak k receptu še pridemo, najprej si poglejmo zakaj je kostna juha tako izjemno živilo.

Prednosti kostne juhe so številne. Skoraj vse kulture v naši zgodovini so kostno juho uporabljale v zdravilne namene - za oslabele ljudi, starejše, mamice po porodu, za bolnike in na splošno za krepitev imunskega sistema.

Kosti (po možnosti pašnih živali) so polne koristnih vitaminov in mineralov, ki se sprostijo šele po določenem času ob počasnem kuhanju na nizki temperaturi.

Glavne prednosti kostne juhe so:

1. BLAGODEJEN VPLIV NA PREBAVNI SISTEM

Vse več raziskav potrjuje da je naš imunski sistem zelo povezan z zdravjem našega črevesja. Neustrezna prehrana, stres, zdravila, … vse to vpliva na naša prebavila in povzroča različne težave - od sindroma razdražljivega črevesja, raznih avtoimunih obolenj do alergij in oslabljenega imunskega sistema.

Če je naše črevesje zdravo, potem bo tudi imunski sistem deloval pravilno. Kostna juha je izredno bogata s kolagenom, ki pa je nujen za ohranjanje pravilne funkcije našega črevesja. Kolagen pomaga črevesju, da ostane nepropustno in nepoškodovano. Poleg tega kolagen in želatina sodelujeta pri razgradnji beljakovin in maščob in tako omogočita njihovo lažjo in hitrejšo prebavo.

2. PODPORA IMUNSKEMU SISTEMU

Kostna juha vsebuje aminokisline, minerale, elektrolite, maščobe, kolagen, … kup izjemnih naravnih sestavin, ki pomagajo okrepiti imunski sistem in omogočajo organizmu material za zdrave in odporne celice. Poleg tega kostna juha tudi pospešuje delovanje antioksidantov. V tradicionalni kitajski medicini uporabljajo kostno juho kot pomoč oz. zdravilo pri oslabljenem imunskem sistemu in pri raznih infekcijah – kot pomoč organizmu da jih lažje in hitreje premaga. Naše babice so že vedele zakaj je treba bolniku skuhat kokošjo juhico.

3. ZDRAVA KOŽA, NOHTI IN LASJE

Ste že slišali za kolagen in želatino? No, pravilno skuhana kostna juha je odličen vir naravnega kolagena! Produkcija kolagena se izredno zmanjša s starostjo, kar povzroči vidne znake staranja. Kolagen v kostni juhi pomaga pri opornem tkivu in ohranja kožo zdravo in napeto. To pomaga tudi pri preprečevanju nastanka celulita ;)

4. ELEKTROLITI!!!

Elektroliti so pri LCHF/KETO prehrani ključnega pomena. Obširneje bomo o njih še pisali.  Kostna juha vsebuje vse tri najbolj pomembne elektrolite: natrij, kalij in magnezij. Kostna juha je odlično zdravilo za keto gripo, če nas ta doleti na začetku spremembe prehranjevanja. 

5. POMAGA PRI RAZSTRUPLJANJU JETER

Kostna juha je izredno bogata z aminokislino glicin, ki pomaga pri sintezi kolagena, hkrati pa nudi oporo jetrom, da lažje predelajo in očistijo strupene snovi iz telesa. Funkcija jeter je zelo odvisna od razpoložljivega glicina in več kot ga je, lažje jetra opravljajo svojo funkcijo.

6. ZMANJŠUJE VNETNE PROCESE

Hondroitin sulfat je strukturni element hrustanca in dokazano je, da pomaga pri zmanjševanju vnetnih procesov. Če kostno juho pravilno skuhamo, se iz kosti izloči dovolj tega elementa. Poleg tega smo že omenili, da je kostna juha bogata z aminokislinama glicin in prolin, ki delujeta izredno protivnetno.

7. POMAGA PRI BOLEČINAH V SKLEPIH IN MIŠICAH

Omenjeni aminokislini glicin in prolin sta nepogrešljivi pri rasti in zgradbi mišic, tkiva in pri lajšanju vnetnih procesov. Poleg tega je kostna juha tudi krasen vir glukozamina in hondroitina. Ponavadi ti dve imeni najdemo na škatlicah prehranskih dodatkov, ki obljubljajo hitro pomoč pri bolečih sklepih. V kostni juhi sta glukozamin in hondroitin v naravni obliki in tako telesu veliko lažje dostopna, kot v prehranskih dodatkih. Veliko študij dokazuje, da želatina iz kostne juhe pomaga pri bolečih sklepih. 

8. POVEČA SE ABSORPCIJA MINERALOV

Večina ljudi v današnjem svetu trpi pomanjkanje mineralov, sploh elementov v sledeh. Razlogov je več – slaba prehrana, oslabljena zemlja za gojenje sadja in zelenjave, prehranska industrija itd. Zato je zadosten vnos mineralov in elementov v sledeh nujen. Počasno kuhanje kosti in mesa povzroči, da se minerali in ostale hranilne snovi izločijo iz kosti v vodo. Vsi ti elementi so v naravni obliki, ki jo naš organizem sprejme lažje kot prehranske dodatke v sintetični obliki.

9. POMAGA PRI OHRANJANJU KOSTNE GOSTOTE IN PRI CELJENJU KOSTI

Velike količine kalcija, magnezija in fosforja pripomorejo k zdravim in močnim kostem.

10. IZBOLJŠA KVALITETO SPANJA

Največjo vlogo pri tem ima aminokislina glicin, ki vstopa v procese v možganih. Pomanjkanje glicina povzroči motnje pri proizvodnji seratonina (ki je nujen za produkcijo melatonina). Zato je nujno da ima organizem na voljo dovolj glicina, da lahko vsi ti procesi potekajo nemoteno.

Recept za pravo govejo kostno juho lahko najdeš tukaj.

Zaključek:

Kostna juha se lahko kuha iz različnih tipov kosti - poznamo govejo, piščančjo, ribjo in verjetno še kakšno različico kostne juhe. Pravo kostno juho je potrebno kuhati na nizki temperaturi vsaj 12 ur (to je minimalen čas kuhanja), priporočljivo je tudi dlje (dlje kot se kuha boljša je). Počasno kuhanje povzroči, da se iz kosti in kit okoli kosti izločijo vse koristne sestavine, kot je kolagen, aminokisline (prolin, glicin, glutamin) in minerale (kalcij, magnezij, kalij, natrij, fosfor, žveplo itd..) v obliki, ki jih telo lahko hitro in enostavno sprejme. Kostna juha vsebuje tudi glukozamin, ki ga vsi poznamo kot drag prehranski dodatek. 

Vse koristi kostne juhe na kratko:

  • zelo blagodejno deluje na naša prebavila in črevesje
  • je prava bomba za naš imunski sistem
  • pomaga pri alergijah in intolerancah
  • kolagen poskrbi za lepšo kožo in zdravje sklepov
  • pomaga k boljši elastičnosti veznega tkiva (kar pomaga k izboljšanju vidnega celulita)
  • vsebuje preko 19 esencialnih in ne esencialnih amino kislin
  • je naraven vir mineralov in elektrolitov v obliki ki je za telo enostavno dostopna

Viri:

https://www.petespaleo.com/blogs/blog/top-10-reasons-you-should-drink-bone-broth
https://blog.kettleandfire.com/bone-broth-helps-sleep/
https://www.alexfergus.com/blog/everything-you-ought-to-know-about-bone-broth

16.12.2017, Katja, LCHF Style

Deli na družbenih omrežjih
Brezplačna poštnina

V primeru nakupa nad 50€

Kvaliteta > Kvantiteta

Zagotavljamo kvalitetne izdelke

Načini plačila

Sprejemamo več načinov plačila.

Hitra dostava izdelkov

Že v 2 delovnih dneh

© LCHF Style. Spletna trgovina Shopamine. Design by Focusly. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani LCHF Style poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu LCHF Style
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavatitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnem mestu ali jih odstaniiti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnice velike večine sodobnih spletnih mest.